Viete, ako správne vyberať kliešťa?archív
StoryEditor

Priniesli ste si z prechádzky kliešťa? Pri jeho vyberaní si neublížte a pozor na krémy

16.07.2024, 10:30
Zdravie

Kliešte sú malé parazity, ktoré si chtiac či nechtiac môžete z prechádzky priniesť domov najmä v tomto období. Síce nemusia spôsobiť vážny problém, no ak ich vyberiete nesprávne alebo si ich na tele necháte dlhšiu dobu, môžu ohroziť vaše zdravie. Pozrite sa, ako vybrať kliešťa bez toho, aby ste si ublížili.

Boli ste na prechádzke v lese, na lúke či vo vysokej tráve a priniesli ste si domov kliešťa? V prvom rade je dôležité, aby ste ho čo najskôr vytiahli z tela. Ak by ste ho krv nechali piť príliš dlho, mohol by vám do organizmu preniesť rôzne choroby či zápaly. Týmto problémom však môžete zabrániť správnym vytiahnutím. Zistite, ako a čím sa odporúča vyberať kliešťa. 

Pozor na mydlo či krémy

Ak nechcete dostať boreliózu či kliešťovú encefalitídu, kliešťa okamžite vyberte. Zabudnite však na použitie oleja či krému, ktorými môžete tomuto malému parazitovi upchať dýchacie otvory a zadusiť ho. Takýmto spôsobom začne kliešť do miesta vpichu vypúšťať sliny, v ktorých sa nachádzajú všemožné choroby spôsobujúce infekciu. Naopak sa oplatí vyskúšať tieto triky.  

Pomôže tampón aj kliešte

Pred vyberaním kliešťa si poriadne umyte ruky, aby sa do rany nedostalo nič, čo tam nepatrí. Ak ste doma v rýchlosti našli len pinzetu, uchopte parazita čo najbližšie pri koži, pootočte ním kolmo proti pokožke a jemne potiahnite. Použiť môžete aj vatový tampón, na ktorý nakvapkajte vodu a potrite ho trochou mydla. Jemnými kruhovými pohybmi by sa mal kliešť uvoľniť z rany. Vynikajúce sú však aj kliešte či háčiky, ktoré si zaobstarajte v lekárni. Ich použitie je o čosi bezpečnejšie než pomôcky, ktoré máte doma po ruke. Ak ste kliešťa vybrali správne a v rane nezostala ani hlavička, postihnuté miesto vydezinfikujte. 

Chráňte sa

Ak nechcete doma operovať ranu napadnutú kliešťom, snažte sa jej vopred predísť. Keď idete von na prechádzku, oblečte si dlhé nohavice a dlhé tričko. Použiť sa oplatí aj repelent, ktorý odpudí tieto malé parazity. Chrániť sa však môžete aj dostatočným prísunom vitamínu B, ktorého zápach nebude kliešťov veľmi lákať. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. október 2024 04:48