Pri kúpaní sa na prírodných kúpaliskách si dávajte pozor na nebezpečné baktérie.Dreamstime
StoryEditor

Chodievate na prírodné kúpaliská? Pozor na túto baktériu, spôsobuje vážne problémy!

15.07.2024, 07:00
Zdravie

Pri tropických teplotách je niekedy jediným východiskom odísť sa schladiť k vode. Či sa už rozhodnete pre kúpalisko, prírodné rezervácie alebo domáci bazén, výber je absolútne vo vašich rukách. Dôležité je, aby ste aj pri osviežení dodržiavali bezpečnostné pravidlá. Nehovoríme len o opaľovacom kréme a čase strávenom na slnku. Reč môže byť napríklad aj o organizmoch, ktoré vodu znečisťujú. Počuli ste už o siniciach? Ak nie, zbystrite. Vo vode sa vyskytujú pravidelne a môžu byť poriadne nebezpečné.

Obľúbenou aktivitou pre väčšinu letných nadšencov je práve kúpanie. Voda, teplo, melón, slnko a relax. Vyraziť za oddychom je lákavé avšak v niektorých prípadoch by ste mali byť opatrní. Najmä ak sa rozhodnete pre prírodné kúpaliská. Výhodou je, že sa nebudete tlačiť v bazéne so stovkami ľudí. Avšak takýto pobyt so sebou prináša aj niekoľko negatív. Jedným z nich sú napríklad sinice. Takto ich spoznáte, a toto spôsobujú ľudskému organizmu!

Čo to je a čo spôsobujú?

Pod pojmom sinice rozumieme mikroorganizmy, ktoré sú prirodzenou zložkou životného prostredia. Jednoducho povedané, sú to baktérie, ktoré sú v určitom množstve pre prírodu prospešné. Vyskytujú sa najmä na prírodných plochách a mnoho ľudí o tom celý život vôbec netuší. Ich zvýšený výskyt však pre niektorých môže znamenať veľké zdravotné riziko.

Známe sú napríklad problémy u tých najmladších. U detí môžu vyvolať dýchacie problémy, kožné vyrážky či zápaly očných spojiviek. Po prehltnutí väčšieho množstva môžu nastať aj črevné problémy, kŕče a nevoľnosť. Aj keď nie všetky takéto baktérie produkujú toxické látky, riziko sa zvyšuje s dĺžkou pobytu vo vode a opakovaným kúpaním sa viac dní po sebe. Takže aj pri rekreácii platí zásada: Všetkého veľa škodí, alebo všetkého s mierou!

Na hladine uvidíte kašu

Možno to spočiatku vyznie komplikovane a nemáte zatiaľ nijakú predstavu o tom, ako podobné baktérie rozpoznať. V tomto prípade je to celkom jednoduché. Premnožené a nahromadené sinice tvoria vločky alebo zhluky kolónií, ktoré sa prejavia na vodnej hladine vo forme podobnej kaši. Takýto zhluk baktérií sa nazýva „vodný kvet“, ktorý býva najčastejšie zelenej a modrozelenej farby. Môže sa pohybovať podľa smeru vetra. Zachytáva sa aj na brehoch, kde dochádza k jeho vysušovaniu alebo rozprašovaniu.

ANKETA
Chodievate na prírodné kúpaliská?

Skúste jednoduché overenie

Do takejto znečistenej vody by sme teda rozhodne vstupovať nemali. To, či voda obsahuje sinice sa dá zistiť aj jednoduchým spôsobom. Postačí vám na to obyčajný plastový pohár a trpezlivosť. Do pohára postačí nabrať vodu a nechať ju na svetle postáť zhruba 15 – 20 minút.  Ak sa na nej vytvorí farebný prstenec pripomínajúci nasekané ihličie alebo zelenú krupicu a samotná voda pritom zostane číra, ide pravdepodobne o sinice. V tomto prípade by ste mali byť opatrní a zvoliť na vaše kúpanie radšej iné miesto. Ak by ste vstúpili do takejto vody a strávili v nej niekoľko hodín, mohlo by sa vám to nepríjemne oplatiť.

Druhý prípad nastáva, ak zostanú mikroorganizmy rozptýlené vo vode. Vtedy ide o zdravotne nevýznamné riasy a voda by vám nemala nijako uškodiť.

Svoj relaxačný pobyt pri vode si v prvom rade treba užiť. Ak však budete myslieť na základné pravidlá a dbať na svoje zdravie, predídete tak mnohým nepríjemným následkom. Buďte k sebe ohľaduplní. Nikto z nás sa predsa po príjemnom dni na slnku nechce ďalšie týždne trápiť s komplikáciami.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
30. august 2024 18:49