Je kúpanie počas menštruácie bezpečné?dreamstime
StoryEditor

Kúpanie počas menštruácie: Je bezpečné alebo si ním naopak môžete uškodiť?

23.03.2024, 17:00
Zdravie

Chystáte sa na dovolenku, no cítite, že už čoskoro sa dostavia vaše dni a vy neviete, či si budete môcť užiť čľapkanie vo vode? V tom prípade by ste mali vedieť všetky pre a proti kúpania sa počas menštruácie. Čítajte ďalej a dozviete sa, či je bezpečné alebo si ním naopak môžete uškodiť.

Menštruáciu zažíva každá žena a zatiaľ, čo niektoré pri nej dokážu robiť akékoľvek činnosti, existujú aj také ženy, ktoré na týždeň prerušia rutinu a odriekajú si veľké množstvo vecí. Skvelým príkladom je napríklad kúpanie, ktorého sa boja mnohé z vás. Mali by ste však vedieť, že nie je takmer žiadny dôvod na to, aby ste sa mu počas menštruácie vyhýbali. Práve naopak, kúpanie vám pri menštruácii môže pomôcť.

Lepšia nálada, menej bolesti

Podľa odborníkov je kúpanie počas menštruácie úplne bezpečné. Okrem toho, že si precvičíte celé telo, môžete sa zbaviť nepríjemných kŕčov, citlivosti prsníkov, bolesti a spomaliť krvácanie. Takisto zabránite vzniku výkyvov nálad a obávať sa nemusíte ani únavy či nedostatku energie. Rovnako tak budete šťastnejšie, spokojnejšie a zabudnete, že ste pred chvíľou ležali doma na gauči s bolesťami. Samozrejme, aj keď má kúpanie počas menštruácie svoje benefity, mali by ste byť opatrné a dávať si pozor na tieto veci.

Opatrnosť na prvom mieste

Ak sa rozhodnete kúpať, vyberte si bazén alebo more, no vyhýbajte sa rybníkom či nečistým jazerám. Pozor by ste si mali dať aj na množstvo chlóru, ktorý môže podráždiť vaše intímne partie. Aby ste sa ochránili pred možnými komplikáciami, môžete sa pred vodou ochrániť pomocou menštruačného kalíška, ktorý nevpustí vodu dovnútra a zabráni tak vzniku infekcie. Na tampóny však zabudnite, pretože môžu podporiť vznik ťažkostí.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 15:31