Používanie vatových tyčiniek má svoje zásady.dreamstime
StoryEditor

Kedy, čím a ako často by ste si mali čistiť uši? Na vatové tyčinky radšej zabudnite

09.07.2024, 14:00
Zdravie

Vatové tyčinky na čistenie uší používa väčšina ľudí. Možno je to pre vás nenahraditeľný pomocník pri základnej hygiene, no niekedy vám používanie týchto tyčiniek môže spôsobiť poriadne problémy. Uši si môžete vyčistiť aj inými spôsobmi, no ak predsa len trváte na tyčinke, potom ju musíte používať správne

Ušný maz má svoj význam. Jeho tvorba je však u každého individuálna a kým niekto nemá uši zanesené pokojne celý týždeň, inému už po pár hodinách vidno v ušiach nepekný nános.

Ako často

Každému sa tvorí maz v uchu individuálne. Aj preto neexistuje žiadna konkrétna odporučená frekvencia, ako často by ste si mali uši čistiť. Ak však netrpíte nadmernou tvorbou mazu, úplne vám postačí čistiť si uši jeden až dvakrát týždenne. Ideálne počas, alebo po sprchovaní.

Ideálne spôsoby

Ak si myslíte, že vatová tyčinka je na odstránenie ušného mazu ideálna, mýlite sa. V princípe na tejto pomôcke nie je nič zlé, no nebezpečná je predovšetkým technika akou si uši čistíte a tiež to, že vatové tyčinky používate suché. Tyčinky by v žiadnom prípade nemali zasahovať hlboko do zvukovodu. Krúživými pohybmi tyčinkou vyčistite len začiatok vnútorného ucha. Ak pôjdete hlbšie, hrozí vám, že si postupne budete maz zanášať hlboko do ucha, čo môže spôsobiť problémy. Ďalšou chybou, ktorú mnohí robia je, že tyčinku vkladajú do ucha suchú. Pred použitím ju namočte do olivového, kokosového, alebo iného oleja, ktorý pomôže rozpustiť ušný maz a ucho vyčistíte o niečo jednoduchšie.

Ďalšie možnosti

Možností, ako si dôkladne vyčistiť uši je viac než dosť. V lekárni sú dostupné rôzne kvapky či spreje, ktoré rozpúšťajú ušný maz a vďaka tomu budú vaše uši čisté už do pár sekúnd. Ani prsty a čistenie uší pomocou nich nie je úplne na zahodenie. Práve naopak. Vlhkými prstami odstránite bezpečne maz, ktorý je viditeľný a predídete tak nebezpečnému zachádzaniu na miesta, ktoré by už mali byť radšej nedotknuté.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
08. september 2024 02:12