Zaraďte behanie po schodoch do vašej bežnej rutiny.dreamstime
StoryEditor

Chodenie po schodoch vám môže predĺžiť život. Koľko schodov musíte prebehnúť?

26.06.2024, 08:00
Zdravie

Chcete do svojho života zaradiť viac pohybu? Začnite chodiť po schodoch. Odrazí sa to na vašej kondícii, pevnom zadku a podľa vedcov si vďaka tejto aktivite môžete dokonca predĺžiť život. Na výhovorky typu že sa ponáhľate a preto idete radšej výťahom, rýchlo zabudnite. Rozdiel v čase je minimálny!

O tom, aká prospešná je pre ľudský organizmus chôdza sa už hovorí niekoľko rokov. K svojim desiatim tisícom odkráčaných krokov denne pridajte ešte pár poschodí po vlastných.

Cesta k dlhovekosti

Výťahy vám jednoznačne zjednodušili život. No je to skutočne až také dobré? V prípade, že prenášate ťažké nákupy či kusy nábytku, alebo dieťa v kočiari, je výťah jednoznačne nápomocný. No vo všetkých ostatných prípadoch by ste ho mali vymeniť za schody. Nie, nestratíte tým svoj drahocenný čas. Práve naopak. Môžete ho získať. Výskumy totiž hovoria jasnou rečou, že práve vďaka chodeniu po schodoch si svoj život môžete predĺžiť. Po schodoch by ste však mali chodiť denne a to minimálne po dobu piatich rokov. Čím skôr teda začnete, tým lepšie.

Benefity

A čo tým získate? Ak vám stále vŕta v hlave, že výťahom budete doma oveľa skôr, než keď sa vyberiete po schodoch, pokojne si tento čas odmerajte. Nezabudnite tam však zarátať aj samotné čakanie na výťah či zastávky na medziposchodiach, keď sa veziete spolu s vašimi susedmi. Niekedy si to po schodoch vyšliapete dokonca oveľa rýchlejšie a keby aj nie, tá pár minútová strata určite stojí za to, že ste pre svoje zdravie niečo urobili. A nie je to málo. V prvom rade sa zrýchli krvný obeh, čo pozitívne vplýva na celý kardiovaskulárny systém. Posilňujete svalstvo a to nie len na zadku či nohách. Ani o tom možno netušíte, no zabrať dostanú aj brušné svaly. A v neposlednom rade si zlepšujete kondíciu. Všímajte si progres sami na sebe. Kým prvé dni budete ledva prešľapovať z nohy na nohu, po týždni už možno budete „brať“ dva schody naraz  a o pár dní na to po schodoch vybehnete. Mimochodom, ak vám nepraje počasie, alebo chcete svoj tréningový plán rozšíriť o ďalšie cvičenie, toto je jedným z efektívnych tréningov. Či už budete po schodoch behať, alebo skákať či robiť drepy, odmenou vám bude pevné a zdravé telo.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. september 2024 16:24