SO závratmi si poradíte takto.dreamstime
StoryEditor

Trpíte závratmi? Prezradíme vám, ako sa môžete zbaviť točenia hlavy

11.05.2024, 10:00
Zdravie

Zažívate často pocit akoby sa svet točil okolo vás? Závraty síce nepatria k vážnym problémom, no často bývajú signálom inej závažnej choroby. Ak vás točenie hlavy trápi často a je vám tento stav nepríjemný, prezradíme vám, ako sa ho môžete čo najrýchlejšie zbaviť.

S nepríjemným točením hlavy sa pravdepodobne stretla už každá z vás. Ak vás však tento stav trápi na pravidelnej báze, mali by ste zbystriť. Môže totiž signalizovať aj závažnejší problém. Závraty sú najčastejšie príznakom migrény, stresu, úzkosti, nízkeho krvného tlaku, dehydratácie alebo nedostatku spánku. Môžu byť však aj prejavom nejakého srdcového ochorenia, epilepsie, mŕtvice či vedľajšieho účinku niektorých liekov. Točenie hlavy býva sprevádzané pocitmi na odpadnutie, nevoľnosťou, dezorientáciou alebo hučaním v ušiach. Ak ním trpíte aj vy a túžite sa ho čo najrýchlejšie zbaviť, prezradíme vám, ako môžete závraty poraziť.

Účinný cvik na závraty

Začínate pociťovať mierne točenie hlavy? Ľahnite si na bok tak, že nohy pokrčíte v kolenách a hlavu spolu s ramenom otočíte na opačnú stranu. V tejto polohe vydržte približne tridsať sekúnd. Napokon opakujte cvik aj na druhú stranu. Tento cvik vám pomôže zmierniť závraty a po jeho pravidelnom cvičení sa ich dokonca môžete úplne zbaviť.

Pomôže liečivé ginko

Ak vás často trápi točenie hlavy, zaobstarajte si ginko biloba či už v podobe čaju, tabletách alebo kvapkách. Podľa odborníkov sú tieto listy okrem zlepšenia pamäte skvelé aj na zníženie príznakov závratov a podporu správneho fungovania očí.

Kurkuma ako prevencia

Síce by ste to s konzumáciou kurkumy nemali nikdy preháňať, v malom množstve vám môže pomôcť so závratmi. Dôvodom je najmä fakt, že pôsobí antioxidačne a protizápalovo, je vynikajúca na nervy či mozog a podporuje lepšiu koncentráciu.

Predíďte problémom

Aby vás závraty netrápili, môžete im vopred predísť vďaka niekoľkým zásadám. V prvom rade sa snažte dodržiavať pitný režim, ráno vstávajte z postele pomaly a počas dňa sa vyvarujte rýchlym pohybom. Keď sa vám bude točiť hlavy, zamerajte sa na jeden fixný bod a ukľudnite celé telo. Okrem toho by ste nemali piť alkohol ani fajčiť, inak problémy ešte zhoršíte.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. júl 2024 19:08