Ciroková múka, cirok na prípravu pukancov, ale aj cirokové zrno vhodné ako sýta zložka polievok či šalátov. Možností, ako ho na váš tanier dostať je viac než dosť.
Plný vitamínov
Cirok je z nutričného hľadiska skutočne veľmi výnimočný. Okrem vitamínov skupiny B sa v ňom nachádzajú aj minerály ako draslík, železo či fosfor. Obsahuje však aj množstvo antioxidantov a vlákninu. Zároveň má veľmi málo tuku a kalórii. Ak si chcete k večernému filmu dopriať misku pukancov a zároveň nemať výčitky, určite zvoľte radšej tie cirokové než klasické kukuričné.
Bezlepkový
Ciroková múka je oveľa ľahšie stráviteľná a zároveň ju tolerujú aj ľudia, ktorí majú celiakiu, alebo inú intoleranciu na lepok. Pokojne ňou môžete nahradiť obyčajnú múku a upiecť si vaše obľúbené recepty práve z nej. Výhodou tejto múky je aj to, že sa vďaka nej budete cítiť oveľa dlhšie sýti, takže nebudete mať tendencie stále niečo jesť. Môže za to samozrejme aj dostatočné množstvo vlákniny, ktorá sa v ciroku nachádza. A keďže jednotlivé vrstvy tohto zrna sa môžu konzumovať, často sa neodstraňujú. Aj vďaka tomu je vlákniny v ciroku oveľa viac ako v bežných obilninách.
Zdravie
Fytochemické antioxidanty chránia vaše telo pred rôznymi zápalmi, ale aj rakovinotvornými bunkami či oxidačným stresom. Aj v boji proti kardiovaskulárnym ochoreniam sú tieto nenápadné zrná silným súperom. Nehovoriac o tom, že vďaka tomu, že je bezlepkový a navyše má nižší glykemický index môže pomôcť obéznym ľuďom pri zhadzovaní nadbytočných kilogramov. Tu treba podotknúť, že je to zrejeme aj vláknina, ktorá na tom nesie značný diel zásluh.
Aj pre cukrovkárov
Cirokovú múku telo trávi dlhšie než tú klasickú, pšeničnú. Aj preto sa cukor uvoľňuje do krvného obehu pomalšie a postupne. Preto je ciroková múka vhodná aj pre cukrovkárov.