S týmto všetkým vám pomôže eukalyptus.dreamstime
StoryEditor

Zázračná rastlina s množstvom liečivých účinkov: Eukalyptus pomôže s týmito problémami

16.02.2024, 09:00
Zdravie

Eukalyptus sa najčastejšie používa ako ozdobná rastlina do kytíc či záhrad, no mali by ste vedieť, že má veľké využitie aj po zdravotnej stránke. Keďže v sebe ukrýva množstvo liečivých účinkov, je schopný pomôcť pri rôznych problémoch. Pozrite sa, čo všetko dokáže.

Eukalyptus je vždyzelená a rýchlorastúca rastlina, ktorá sa najčastejšie vyskytuje v Austrálii, no pestovať ju môžete aj vo vašej záhradke. Vďaka svojmu bohatému obsahu sa eukalyptus radí nielen k esteticky príťažlivým, ale aj liečivým rastlinám. Síce nie je vhodný na konzumáciu, použiť ho môžete v podobe odvaru alebo oleja. Ak by ste chceli urobiť pre svoje zdravie niečo dobré, zabudnite na lieky a zaobstarajte si túto zázračnú rastlinku. Pozrite sa, s čím všetkým vám bude vedieť pomôcť.

Pomôže s dýchaním

Eukalyptus je v prvom rade skvelý na problémy s dýchacími cestami. Vďaka antimikrobálnym, antiparazitickým a antibakteriálnym vlastnostiam je schopný vyčistiť ovzdušie domácnosti a zlepšiť tak celkové dýchanie. Aby bol jeho účinok naozaj efektívny, nakvapkajte eukalyptový olej do aromalampy alebo ho využite pri naparovaní.

Na chrípku aj nachladnutie

Okrem dýchania sa oplatí využiť jeho účinky aj vtedy, keď vás trápi nachladnutie, boľavé hrdlo, upchatý nos či bolesť hlavy. Nielenže uvoľní hlieny, ale uľahčí vykašliavanie a skráti priebeh choroby. Okrem naparovania ho skúste potrieť na hrudník a užívajte si pocit okamžitej úľavy.

Skvelý na zápach z úst

Eukalyptus môžete často nájsť aj ako súčasť zubných pást. Dôvodom je najmä fakt, že pôsobí antisepticky, vďaka čomu vás zbaví nepríjemného zápachu z úst alebo iných problémov ústnej dutiny.

Vylieči kožné problémy

Účinky tejto rastlinu môžu takisto potešiť aj ľudí, ktorých trápia kožné problémy. Okrem suchosti pomôže aj pri psoriáze, dermatitíde alebo podráždení. Rovnako tak si ho môžete vziať aj na prechádzku do prírody, kde poslúži ako účinný repelent proti hmyzu.

Zlepší náladu

Aby toho nebolo málo, eukalyptus dokáže zlepšiť aj náladu. Keďže pôsobí stimulačne, je schopný nabudiť organizmus, zlepšiť koncentráciu, zmierniť stres a predovšetkým dodať potrebnú energiu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
28. apríl 2024 05:16