Oproti čerstvým figám sú tie sušené síce oveľa kalorickejšie, no aj napriek tomu by ste ich mali zaradiť do jedálnička. Vitamíny, minerály a ostatné živiny, ktoré tieto suché plody obsahujú za to určite stoja.
Sušené verzus čerstvé
V lete a na jeseň, keď je čerstvých fíg dostatok, by bola hlúposť jesť ich v sušenom stave. No akonáhle zmiznú z pultov predajní a zo záhrad, urobte si z nich zásoby. Aj napriek tomu, že obsahujú oproti čerstvým figám zhruba o 20% menej vody a zároveň sú oveľa kalorickejšie a bohatšie na cukor, nemali by vo vašom jedálničku chýbať. Dva až tri kusy fíg denne úspešne zaženú chuť na sladké a doplnia tiež vitamíny, ktoré potrebujete.
Plné živín
Ani sušenie im neuberie veľa na množstve vlákniny, ktorú figy obsahujú. Vďaka nej sa môžete zbaviť vašich problémov s vyprázdňovaním, tvrdou či nepravidelnou stolicou. Na vaše črevá majú podobné účinky ako sušené slivky. Okrem niektorých vitamínov skupiny B obsahujú aj vitamín C a tiež vitamín K. No aj minerálov sa v týchto nenápadných plodoch nachádza viac než dosť. Za zmienku stoja určite zinok, železo, draslík, vápnik, horčík či meď.