Sušené figy sú plné vitamínov a minerálov.dreamstime
StoryEditor

Vymeňte sladkosti za figy, takto z nich budete profitovať. Ale siahnite po menej kalorických

22.01.2024, 08:00
Zdravie

Čerstvé ovocie by malo byť denne súčasťou vašich jedálničkov. V zime sú síce možnosti trošku obmedzené, no alternatív ako vaše obľúbené plody nahradiť aj v tomto ročnom období je stále dosť. Sušené figy sú chutné, plné vitamínov a ak nimi nahradíte sladkosti, bude z nich profitovať aj váš organizmus. Čo sa o cukríkoch či keksoch povedať nedá.

Oproti čerstvým figám sú tie sušené síce oveľa kalorickejšie, no aj napriek tomu by ste ich mali zaradiť do jedálnička. Vitamíny, minerály a ostatné živiny, ktoré tieto suché plody obsahujú za to určite stoja.

Sušené verzus čerstvé

V lete a na jeseň, keď je čerstvých fíg dostatok, by bola hlúposť jesť ich v sušenom stave. No akonáhle zmiznú z pultov predajní a zo záhrad, urobte si z nich zásoby. Aj napriek tomu, že obsahujú oproti čerstvým figám zhruba o 20% menej vody a zároveň sú oveľa kalorickejšie a bohatšie na cukor, nemali by vo vašom jedálničku chýbať. Dva až tri kusy fíg denne úspešne zaženú chuť na sladké a doplnia tiež vitamíny, ktoré potrebujete.

Plné živín

Ani sušenie im neuberie veľa na množstve vlákniny, ktorú figy obsahujú. Vďaka nej sa môžete zbaviť vašich problémov s vyprázdňovaním, tvrdou či nepravidelnou stolicou. Na vaše črevá majú podobné účinky ako sušené slivky. Okrem niektorých vitamínov skupiny B obsahujú aj vitamín C a tiež vitamín K. No aj minerálov sa v týchto nenápadných plodoch nachádza viac než dosť. Za zmienku stoja určite zinok, železo, draslík, vápnik, horčík či meď.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
29. apríl 2024 16:29