Vaše ruky vám čo to povedia o zdravotnom stave.pexels
StoryEditor

Pozrite sa na svoje ruky. tieto signály sú predzvesťou zdravotných problémov

12.01.2024, 14:00
Zdravie

Niekedy vám o vašom zdravotnom stave vedia veľa povedať časti tela, ktorým nevenujete veľkú pozornosť. Napríklad vaše ruky. Všímajte si zmeny, ktoré na nich zbadáte. Môžu signalizovať, že máte zdravotný problém, o ktorom ste ani netušili.

Pokožka rúk, sfarbenie nechtov, no aj sila, ktorú v rukách máte vám napovie, či ste v poriadku, alebo by ste naopak mali vyhľadať lekára.

Spotené ruky

Stres dokáže spôsobiť okrem iného aj to, že sa zrazu začnete nekontrolovateľne potiť. Pot zaleje celé vaše telo, no najmä dlane. V tomto prípade netreba robiť paniku, ide o úplne bežný jav a nie je za tým zrejme žiadny zdravotný problém. Pozornosť by ste však mali zbystriť vtedy, ak máte vlhké dlane neustále bez ohľadu na to, či je teplo, alebo zima, či máte stres, alebo ste v úplnom pokoji. Možno len máte zvýšenú produkciu potných žliaz, no rovnako tak môže ísť o hormonálny problém. Rovnako nepodceňujte ani to, ak sú vaše ruky neustále studené. Tiež bez ohľadu na to, aké je práve ročné obdobie. Aj v tomto prípade môže ísť o banálny problém, ale aj o signál, ktorý poukazuje na anémiu, nízky krvný tlak, prípadne na zúžené cievy, kvôli ktorým má krv problém dostať sa do celých končatín.

Farba rúk

Ak je už na prvý pohľad očividné, že sa vám farba vašich rúk mení doslova pred očami, venujte im pozornosť. Môže ísť o poruchu imunitného systému, v dôsledku čoho sa z rúk vytráca pigment a vznikajú na nich biele škvrny, nazývané tiež vitiligo. Príliš časté a pretrvávajúce červené ruky, resp. dlane, zase môžu signalizovať problémy s pečeňou.  Začervenané miesta v oblasti kĺbov môžu byť predzvesťou zápalu. Mimochodom, ak sú tieto miesta v okolí kĺbov zároveň opuchnuté, ide zrejme o príznak, ktorý súvisí s reumou.

Nechty

Aj nechty dokážu čo to prezradiť o tom, či vaše telo nebojuje s nejakou chorobou, prípadne nedostatkom. Jedným z najčastejších príznakov sú biele čiarky na nechtoch, ktoré vám dávajú jasný signál, že vám chýba zinok a vápnik. Skúste ich teda čo najskôr konzumovať v podobe suplementov. Ak sú nechty zrazu sfarbené do žlta, či do hneda, a nie ste fajčiar, zrejme vaše nechty napadla mykóza. Tmavé škvrny však môžu byť aj predzvesťou nádorového ochorenia. Psoriáza sa zase môže prejaviť tým, že sa na vašich nechtoch objavia priehlbiny a necht má zrazu nerovný povrch.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
29. apríl 2024 01:28