Aj saunovanie má svoje pravidlá.dreamstime
StoryEditor

Päť najčastejších chýb, ktoré robia ľudia pri saunovaní. Vyvarujte sa im!

05.01.2024, 08:00
Zdravie

O tom, aké je saunovanie prospešné nielen pre vaše zdravie, ale aj krásu iste viete. Saunovanie so sebou skutočne prináša množstvo benefitov, no len do chvíle, ak robíte všetko správne. Kvôli niektorým chybám si môžete dokonca ublížiť.

Ak saunu zvyknete navštevovať pravidelne, určite ovládate aspoň základné pravidlá. Vo wellnesse či v spa však môžete vidieť, že ľudia robia stále tie isté chyby. Ako ste na tom vy?

Sauna a alkohol

Ísť do wellnessu a popritom popíjať pohár šumivého vína, alebo sa schladiť dobre oroseným pivom je akýmsi synonymom dokonalej predstavy o relaxe. No je to jedna z najčastejších chýb, ktorej sa pri saunovaní dopúšťate. Je to totiž príliš veľká záťaž na váš organizmus. V prvom rade sa vám počas saunovania rozširujú cievy, taký istý účinok má na ne aj alkohol. Zároveň počas saunovania strácate množstvo vody a ak si do toho dáte pohár alkoholického nápoja, môže to mať za následok to, že budete dehydratovaní a to so sebou prináša rad zdravotných komplikácii.

ANKETA
Máte radi pravidelné saunovanie?

Hygiena

Do saunového sveta je prísny zákaz vstupu v plavkách. Aj napriek tomu sa nájdu jedinci, ktorí ho nerešpektujú. Majte na pamäti aj to, že vlhké prostredie je doslova živnou pôdou pre baktérie. V saune si vždy sadajte na plachtu a do ochladzovacieho bazénu vojdite až po tom, ako sa osprchujete.

Nie za každú cenu

Pred každou saunou by mal byť okrem stručného popisu uvedený aj čas, ktorý by ste v nej mali stráviť. No majte na pamäti, že ak ste začiatočník, nemusíte v saune hneď zotrvať počas celého odporúčaného času. Najmä, ak sa po niekoľkých minútach začnete cítiť nekomfortne, prípadne pocítite nevoľnosť. Nemusíte lámať žiadne rekordy, najmä nie sami so sebou. Ostatným je úplne ukradnuté, kto aký čas v saune strávi. Nech vám teda nie je nepríjemné z nej odísť aj po pár minútach.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. máj 2024 11:27