Ajurvédsky pobyt je balzamom na dušu, liekom pre telo a časom, ktorý si do seba zaslúžite investovať.archív mafra
StoryEditor

Ajurvéda je čas konečne sa zastaviť: Čo by ste mali vedieť ak sa na túto cestu vyberiete

28.12.2023, 14:00
Zdravie

Koľkokrát ste mali chuť zbaliť si kufor a na pár dní utiecť od reality bežných dní? Ak vás táto nálada prepadne najbližšie, nebráňte sa jej. Urobte niečo pre seba a v konečnom dôsledku aj pre všetkých, s ktorými žijete. Ajurvédsky pobyt je balzamom na dušu, liekom pre telo a časom, ktorý si do seba zaslúžite investovať. A nielen to! A pozvánkou na čarokrásnu Srí Lanku, ale aj dostupnejšie rezorty kúsok od nás prichádza Karin Grófová.

Je nejaký rozdiel v pobytoch a krajinách, v ktorých sa konajú?

Zásadný rozdiel je iba v koncepte, prostredí a možno počasí. V ajurvéde či prístupe a postupe lekára absolútne nie.

Ako samotný pobyt prebieha a čo od neho očakávať?

Hneď po príchode nasleduje diagnostika s lekárom. To je najdôležitejšia vec, pretože tu sa stanovuje samotný program celého pobytu. U niekoho trvá diagnostika 15 minút, iný môže sedieť s lekárom aj dve hodiny, často sa vyhodnocujú aj lekárske správy, ktoré si človek prinesie z domu. Nasleduje nastavenie stravy, ako doplnok sa cvičí základná joga. Od nasledujúceho dňa po príchode sú na programe terapie, ktoré lekár vyhodnotil ako dôležité, a môže sa začať tiež proces prípravy na panchakarmu alebo rejuvenizácia.

Terapie sa opakujú a aj v tom spočíva účinok ajurvédy. Opakovaním či stimuláciou istých orgánov alebo častí tela je efekt ešte silnejší. Režim je v zásade veľmi jednoduchý, po prebudení sa cvičí joga, nasledujú raňajky, terapie, obed, poobedňajšie terapie, večera aj bylinná liečba. Celý pobyt prebieha v pokojovom režime, veľa sa spí a oddychuje.

A čo od pobytu očakávať?

Je to rôzne. Kým niekto očakáva očistu, iný vyriešenie zdravotných problémov, psychickú pohodu, konečne chce byť v tichu, možnosť sprítomniť a upokojiť sa, veľa žien očakáva stratu hmotnosti. Skutočne je veľmi veľa benefitov, ktoré od ajurvédskeho pobytu čakať. Vďaka vstupnému rozhovoru s lekárom je prístup výsostne osobný a šitý na mieru. Čiže až na mieste človek zistí, čo všetko ho čaká a čo absolvuje... Áno, istota je iba to, že klient bude mať niekoľko terapií denne, a to, čo absolvuje, zistí až po vstupnom rozhovore s lekárom, ktorý ho zdiagnostikuje a určí, čo je pre neho najlepšie. Ide o výsostne individuálny prístup a klient nikdy vopred nevie, čo konkrétne ho čaká.

Veľmi dôležitou časťou ajurvédy je aj jedlo a šesť dôležitých chutí. Ktoré to sú a v čom sú špeciálne? V ajurvéde sa chute nazývajú „rasas“ a každá z týchto chutí má svoje vlastnosti a vplyv na ľudské telo. Zároveň sa verí, že stravovanie, ktoré zohľadňuje tieto chuťové zložky, môže prispieť k zachovaniu rovnováhy a zdravia. Ajurvéda uznáva jedenie iba trikrát za deň a jedlo by sa nemalo zohrievať, ale vždy pripravovať čerstvé. Telo jednoducho potrebuje mať dostatok času na to, aby prešlo tráviacim traktom.

6 ZÁKLADNÝCH CHUTÍ

MADHURA: Sladká chuť sa považuje za uskladňujúcu a vyživujúcu. Nachádza sa v potravinách ako med, mlieko a ovocie.

AMLA: Kyslá chuť je osviežujúca a stimuluje tráviaci systém. Patria sem citrusové plody, jogurt a kyslá zelenina.

LAVANA: Slaná chuť pomáha udržiavať rovnováhu tekutín v tele. Sú to potraviny so soľou, morské plody a niektoré syry.

TIKTA: Horká chuť má čistiaci účinok a pomáha eliminovať toxíny. Patria sem koreniny ako kurkuma a korenie čili.

KATU: Horkokyslá chuť je stimulačná a nachádza sa v potravinách, ako sú papričky čili a niektoré korenie.

LAVANA-KATU: Táto chuť kombinuje horkú a slanú chuť a je prítomná v potravinách ako sójová omáčka.

 

Medzi ajurvédske praktiky patrí aj joga a meditácia. V zásade je celý pobyt o oddychu, harmonizácii, možno až tichu a hľadaní odpovedí v sebe. Čo však po návrate do reality? Nie je to opäť pre telo aj myseľ šok?

Dobrou správou je, že ajurvédsky pobyt vám dá veľmi veľa energie a ľudia z neho benefitujú mesiac až pol roka po jeho absolvovaní. Pre mnohých ľudí je takýto pobyt tzv. bodom nula, keď urobia prestrih v tom každodennom živote a idú za zmenou. Domov si prinášajú nové a dobré návyky, pri ktorých si uvedomia nielen to, že fungujú, ale tiež to, že v zásade nič nestoja. Prečistené telo a hlava, vysypané smeti, oddýchnutí, vyspatí, plní energie, s poučením, čo jesť, čo jesť menej a čo nejesť nikdy. A áno, môže to byť zmena a možno aj šok v realite, ale s pozitívnymi zmenami, ktoré prinášajú v rovnako novej realite aj výsledky. Koniec koncov, akýkoľvek návrat do bežnej reality po dovolenke či pobyte si vyžaduje čas a priestor.

Doba je rýchla, tempo šialené. Možno ajurvédu z vášho pohľadu brať ako prevenciu?

Viete, čo je zvláštne? Že chodíme k lekárovi až vtedy, keď pociťujeme nejaké ťažkosti. Ajurvédsky medicínsky systém je zameraný práve na prevenciu, a preto na tieto druhy pobytov chodia aj ľudia, ktorým nič nie je. Len si chcú predĺžiť ten pocit, že im je dobre.

Existuje skupina ľudí, pre ktorú ajurvéda nie je určená? Čo napríklad tehotné ženy?

Existuje, ale tehotné ženy k tejto skupine nepatria. Budúce mamičky môžu ajurvédsky pobyt absolvovať, samozrejme, po konzultácii s gynekológom a tiež vtedy, ak je ich stav bez komplikácií a môžu lietať. Je nutné povedať, že tehotné ženy neabsolvujú žiadne čistenie, skôr ide o energizujúce a relaxačné terapie. Ajurvéda nie je určená pre psychiatrických pacientov a onkologických pacientov v liečbe. Ak sú však po absolvovaní rádioterapie či chemoterapie v remisii a lekár im to odporučí, ajurvédsky pobyt ako forma prečistenia po chorobe je, naopak, veľmi vítaný. Do sveta ajurvédy ste „ponorená“ naplno.

Ak by ste mali povedať jeden benefit, ktorý prináša a čo dala vám, čo by to bolo?

To, že v priebehu 14 či 21 dní sa vie človeku vplyvom ajurvédy zmeniť život, je pre mňa stále očarujúce a nikdy ma to neprestane fascinovať. Mne osobne priniesla ajurvéda do života nie jeden benefit, ale hneď niekoľko. Zažívam pocit ľahkosti, pohody, mám veľa energie aj lepšie trávenie. Ide o medicínsky systém, ktorý mi veľmi vyhovuje, a pomerne ľahkou cestou sa viem dopracovať k úžasným výsledkom. Stačí pár naozaj príjemných zmien a dokážete zmeniť svoje zdravie. Okrem toho mi to dáva obrovský význam z pracovnej stránky. Napĺňa ma, že dokážem ľuďom pomáhať a nasmerovať ich aj v čase, keď sa krútia v nejakom kruhu a nevedia si pomôcť. Dáva mi obrovský význam, keď vidím, že sa ľudia cítia lepšie, vyriešia si zdravotný problém, že majú zrazu veľa energie. Dáva mi obrovský význam, že vďaka mne a ajurvéde sa ľudom menia životy. Po tom, čo investovali sami do seba!

KARIN GRÓFOVÁ (45)

Vyštudovala Filozofickú fakultu UK, dlhé roky pôsobila vo svete reklamy a marketingu. Pred rokmi sa zamilovala do ajurvédy a založila agentúru, ktorá sa špecializuje na ajurvédske liečebné pobyty v Európe a na Srí Lanke. Spolupracuje najmä s malými klinikami, kde nejde o luxus, ale o skutočné liečenie.

image

Karin Grófová

agf
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
08. máj 2024 22:28