Ajurvédsky pobyt je balzamom na dušu, liekom pre telo a časom, ktorý si do seba zaslúžite investovať.archív mafra
StoryEditor

Ajurvéda je čas konečne sa zastaviť: Čo by ste mali vedieť ak sa na túto cestu vyberiete

28.12.2023, 14:00
Zdravie

Koľkokrát ste mali chuť zbaliť si kufor a na pár dní utiecť od reality bežných dní? Ak vás táto nálada prepadne najbližšie, nebráňte sa jej. Urobte niečo pre seba a v konečnom dôsledku aj pre všetkých, s ktorými žijete. Ajurvédsky pobyt je balzamom na dušu, liekom pre telo a časom, ktorý si do seba zaslúžite investovať. A nielen to! A pozvánkou na čarokrásnu Srí Lanku, ale aj dostupnejšie rezorty kúsok od nás prichádza Karin Grófová.

Ajurvéda je jedným z najstarších holistických liečebných prístupov na svete a v čoraz väčšej miere si hľadá miesto aj medzi nami. Ako ste sa k nej dostali vy?

Úplnou náhodou. Ako človek pracujúci v korporáte som vôbec nebola orientovaná týmto smerom. Keď som však jedného dňa pred 11 rokmi počula od nášho známeho, ktorý má precestovaný celý svet, že najlepšie investované cestovateľské peniaze boli do ajurvédskeho pobytu, zbystrila som pozornosť. Žila som totiž v tom, že ajurvéda je nejaké liečiteľstvo, ezo vec, a až on ma vyviedol z omylu. Začala som sa o ajurvédu zaujímať viac a po tom, čo som videla jeden zaujímavý dokument, som pochopila, že ajurvéda je všetko, len nie pofidérne liečiteľstvo so šamanmi. Na vlastnej koži som sa o tom presvedčila priamo na Srí Lanke, kde aj môjmu partnerovi so zdravotným problémom lekár pomohol.

Rovnako ako klasická medicína sa študuje šesť rokov a jedny z najlepších univerzít sú údajne na Srí Lanke či v Indii. Je toto tiež dôvod, prečo sa zväčša ajurvédske pobyty konajú v týchto končinách?

Áno, štúdium trvá šesť rokov, resp. štyri roky a dva roky praxe. Predmety, ktoré sa vyučujú, sú veľmi podobné, aké majú lekári alopatickej medicíny. Niektorí majú dokonca vyštudovanú klasickú západnú medicínu a k tomu aj ajurvédsku medicínu. Zaujímavosťou je, že jeden celý rok sa štúdium venuje pulzovej terapii, čo je jedna z najdôležitejších diagnostík, a dobrého ajurvédskeho lekára človek spozná aj tak, že je doslova majstrom v tomto type diagnostiky. Kolískou ajur védskej medicíny je Srí Lanka a India, študovať sa dnes už dá aj v Londýne.

Zdravie je podľa ajurvédy rovnovážny stav organizmu a každá zmena, ktorá ho naruší, sa môže prejaviť ako ochorenie. V čom je ešte rozdiel medzi západnou medicínou a ajurvédou?

Zásadný rozdiel je asi v tom, že ajurvédski lekári nejdú proti západnej medicíne, neodmietajú ju a neopovrhujú ňou. Zároveň však tvrdia, že je vhodná na akútne stavy, pričom ajurvéda sa zameriava skôr na chronicé ochorenia, prevenciu, snaží sa hľadať príčinu a to, odkiaľ problém vychádza. Nielen pri vysokom krvnom tlaku, alergiách, kožných problémoch, ale aj reumatoidnej artritíde, Parkinsonovej chorobe či skleróze multiplex vie pacientom pomôcť a zmierniť príznaky. Zároveň všetci vieme, že až 80 percent zdravotných problémov súvisí so stresom, a veľmi často sa stáva aj to, že práve po absolvovaní ajurvédskeho pobytu sa človeku polepší aj preto, že ak nie je prítomný stres, veľmi veľa vecí odchádza.

Dá sa teda povedať, že jej primárnou funkciou je harmonizácia tela?

Poviem to veľmi zjednodušene. Naše telo je veľmi múdre a vie si pomôcť aj samo. Problém je však ten, že z dlhodobého hľadiska nás trápi stres, únava, znížená chuť do jedla, pocit ťažkosti alebo rôzne slabosti, nadváha, žalúdočné problémy, zlé trávenie, podráždenosť či nesústredenosť. A práve to sú príznaky a spôsoby, akými nám telo dáva vedieť, že niečo nie je v poriadku, že potrebuje pomoc. Že jednotlivé orgány prestávajú fungovať a nedokážu pre nás pracovať. Očista, harmonizácia, ale aj kumulovaný oddych vyladia telo a tam, kde je harmónia, nie je priestor na ochorenia. Veľmi jednoduchá rovnica, ktorej musíme porozumieť.

A tiež zbavenie sa nestráveného jedla. Naozaj je panchakarma taká dôležitá a „magická“? Ako celý proces prebieha?

Očistná kúra panchakarma je hlboko pôsobiaca metóda na vyčistenie tela a obnovu rovnováhy v tele. Keďže podľa posledných štúdií naozaj až 80 percent chorôb spôsobuje stres, ktorý sa v podobe toxínov ukladá hlboko v tkanivách, fyzický, emočný aj mentálny stres vytvára napätie a zvyšuje vylučovanie stresových hormónov. A práve týchto toxínov sa počas ajurvédskeho pobytu treba zbaviť. Proces prípravy trvá aj niekoľko dní a ide takpovediac o „vysypanie smetiaka s odpadkami“, ktoré my sami nedokážeme dostať zo seba von bez pomoci. Prejsť očistou je potrebné, inak celý proces môže strácať účinok. Dôležitý je však aj lekár, terapeuti a ajurvédsky kuchár. Táto kombinácia je zárukou toho, že aj panchakarma bude dobre urobená.

Vráťme sa však na úplný začiatok. Absolvovať ajurvédsky pobyt neznamená odskočiť si na dovolenku od detí. Je dobré mať základné informácie alebo jednoducho sadnúť do lietadla a odletieť?

Je veľmi dôležité vedieť, kam idete, kto sa bude o vás starať, liečiť vás a ako to bude celé zabezpečené. Pretože naozaj nejde o klasickú dovolenku, ale o liečebný pobyt. Istota a dôvera sú na prvom mieste, a aj to je jeden z dôvodov, prečo som ja sama začala tieto pobyty robiť. Videla a zažila som vyše 30 centier a dnes presne viem, komu čo odporučiť, a, naopak, poznám miesta, kam by som nešla ani ja sama.

Na druhej strane, ak si žena dopraje takýto druh pobytu, zrejme neurobí krok vedľa, však?

Rozhodne neurobí krok vedľa a veľmi veľa žien mi dokonca píše, že by ajurvédsky pobyt dopriali každej jednej žene. Už len preto, že si zaslúžia, aby bolo o ne postarané, aby sa mohli v tom najlepšom zmysle slova „opustiť“. V tichu oddychovať s výhľadom na oceán, veľa spať, dobre jesť, neriešiť, čo majú oblečené, aké majú vlasy či mejkap. Mať iba jedinú starosť, kedy sa dostaviť na masáž či terapiu.

To, čo mnohé z nás takpovediac odradí, je práve vzdialenosť. Vy ste však v ostatnom čase prišli s alternatívou, ktorou je ajurvédska klinika v Maďarsku. Tomu sa povie ajurvéda „na dosah“...

Sú dve skupiny ľudí. Jedni potrebujú sadnúť do lietadla a odletieť niekam ďaleko, aby mali pocit, že sa môžu mentálne uvoľniť. Na druhej strane sú tí, ktorí riešia zdravotné problémy a hľadajú miesto, ktoré je blízko ich domova, a chcú komunikovať po slovensky. Práve oni vidia veľký benefit v tom, že kúsok za hranicami je klinika v Maďarsku alebo rezort v Rakúsku. Ajurvéda je naozaj na dosah a je to veľmi fajn alternatíva, ktorá v ničom nezaostáva za Srí Lankou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 13:30