Týmto chybám sa vyvarujte.dreamstime
StoryEditor

Uškodíte si a pripravíte sa o dokonalý úsmev: Tieto chyby pri čistení zubov pravdepodobne robíte aj vy

07.12.2023, 17:00
Zdravie

Myslíte si, že si čistíte zuby správne? Ak vás však trápi kaz, paradentóza, nepríjemný zápach či krvácanie ďasien, pravdepodobne robíte niečo zle. Aby ste sa vyvarovali zdravotný problémom a nepripravili sa tak o dokonalý úsmev, dajte si pozor na tieto chyb, ktoré pri čistení možno robíte aj vy.

Aj keď si zuby čistíte už od útleho veku, je viac než možné, že to nerobíte správne a dopúšťate sa chýb, ktoré môžu spôsobiť množstvo zdravotných problémov. Takýmto štýlom sa tak pripravíte o dokonalý úsmev. Ak túžite po tom, aby boli vaše zuby zdravé a zároveň dobre vyzerali, snažte sa vyvarovať najčastejším chybám, ktoré pri ich čistení pravdepodobne robíte aj vy.

Technika je najdôležitejšia

Nie je jedno, akú techniku používate pri čistení zubov. Ak si totiž zuby umývate zle, nielenže si poškodzujete zubnú sklovinu, ale prispievate k citlivosti či krvácaniu ďasien. Najlepšie sú podľa odborníkov krúživé pohyby kefkou, vyčistia vás chrup naozaj dostatočne. Nezabúdajte ani na pravidelnosť a správnej techniky sa držte ako oko v hlave.  

Minúta nestačí

Ako dlho si zvyknete čistiť chrup? Bohužiaľ, nestačí tridsať, päťdesiat sekúnd a dokonca ani dve minúty. Podľa odborníkov by ste si zuby mali umývať približne tri minúty, pričom rovnaký čas by ste mali venovať jednej aj druhej strane.  

Tlačiť sa nevypláca

Myslíte si, že keď budete tlačiť kefkou na zuby, váš chrup budete rýchlo a dostatočne vyčistený? Mýlite sa. Takýto tlak na zuby dokáže spôsobiť odhalené zubné krčky či iné bolestivé ťažkosti. Tlačiť sa preto rozhodne nevypláca.

Zlá kefka

Jednou z najčastejších chýb pri čistení zubov, ktorú robíte pravdepodobne aj vy, je zlý výber kefky. Pri jej nákupe by ste sa predovšetkým mali pozerať na tvrdosť a siahnuť po mäkkej kefky. Takisto sú dôležité aj štetinky, ktoré by mali byť tenké a jemné, aby nevytvárali na zuby tlak a nespôsobili závažné problémy.

Zabúdate vymieňať

Nemeníte často zubnú kefku, pretože si stále drží svoj tvar? Prestaňte s tým. Zubnú kefku by ste si totiž mali meniť minimálne každé tri mesiace. Dôvodom je najmä fakt, že dlho používaná kefka obsahuje veľké množstvo baktérii, ktoré môžu za vzniknutý vírus či inú chorobu.

A čo jazyk alebo medzizubné priestory?

Poslednou častou chybou pri umývaní zubov je nedostatočné čistenie jazyka a medzizubných priestorov. Snažte sa preto okrem kefky používať aj škrabku na jazyk, zubnú niť či medzizubnú kefku.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 10:56