Daniela Nestorováevita
StoryEditor

ROZHOVOR s nutričnou poradkyňou: Zabudnite na váhu, merajte si obvod pása a netrestejta sa!

07.12.2023, 19:00
Zdravie

Keksíky, čokoláda, ale i saláma sa z praxe podľa nutričnej poradkyne nájdu hádam vo väčšine slovenských domácností. Pravdou je, že zdravému životnému štýlu neprospievajú. A už vôbec nie lepšej postave. Daniela Nestorová však upokojuje, že ak občas zhrešíme, nemáme sa za to trestať!

Darí sa ti to dodržiavať na 100 percent?

Nikto nie je dokonalý, ani ja. Ale snažím sa. Každý deň preferujem čo najviac prirodzeného pohybu, a aj keď mám sedavé zamestnanie, moje smart hodinky mi na konci dňa ukážu v priemere 10 000 krokov denne a na dovolenke aj viac. Silový tréning ma baví, lebo mi to pomáha pri správnom držaní tela, a taktiež mám rada šport ako taký. Rada jem, ale veľmi dobre si vyberám čo. Aj keď sem-tam zhreším, držím sa pravidla 80: 20. 80 % mojich dní sú nutrične dokonalé a 20 % si doprajem aj niečo mimo plánu.

Čo by si poradila ženám so štyrmi krížikmi a starším, keď chcú schudnúť a vyformovať si postavu?

Odpradávna bolo zaužívané, že kto chce schudnúť a vyformovať si postavu, má veľa cvičiť, málo jesť. Na jednej strane je pravda, že ak chceme schudnúť, je potrebné mať energeticky nižší príjem ako výdaj. Ale! Pri mojich klientkach veľakrát zisťujem, že jedia málo alebo nevyvážene. Ak je to prvá možnosť, schudnú možno na váhe, ale skôr stratia svaly, spomalia si tým metabolizmus, čo následne spôsobí ľahšie ukladanie tuku.

Ako teda nájsť správnu mieru, koľko jesť?

Zovšeobecniť sa to nedá, každá z nás je individuálna a jedinečná, ale ak by som to mala zjednodušiť, mali by sme jesť pravidelne, vyvážene a striedmo. Polovicu taniera by mala tvoriť zelenina, na jednej štvrtine by mala byť bielkovina, na druhej sacharidy a nesmú chýbať ani zdravé tuky. Či to robíme dobre, vidíme viac na opasku ako na váhe.

Keď totiž ženy začnú cvičiť, môžu pribrať na svaloch a ručička na váhe môže poskočiť pokojne aj nahor. Koľkokrát by sme sa mali vážiť?

Nie som zástanca častého váženia sa. Ak si formujem postavu a chcem schudnúť, odporúčam sa postaviť na váhu maximálne raz za mesiac. Ak nie som v žiadnom redukčnom procese, stačí raz za štvrť roka. Obvod pása je však ideálnym ukazovateľom zmeny. Ak sa zvyšuje, je zle.

Keď človek zhreší, čo by si mal dať na tanier na druhý deň?

Ak sa tak stane, nič sa nedeje, ide sa ďalej a pokračuje vo vyváženom jedle ako dovtedy. Určite si netreba jedlo vyčítať a „vytrestať“ sa napríklad odbehnutím piatich kilometrov len preto, že som si dala cheesecake. Všeobecne však platí, že väčšina dní by mala byť bez prehreškov.

Do ktorých častí tela priberajú ženy po štyridsiatke najčastejšie?

V prvom rade treba povedať, že nie každej čerstvej štyridsiatničke sa okamžite začne meniť postava. V prípade niektorých je to o dosť neskôr. Ide o dôsledok znižujúceho sa množstva ženského hormónu estrogénu a prirodzeného úbytku svalovej hmoty. A pokiaľ ide o partie, sú to pás, brucho, boky. Neviem, ako to majú iné ženy, ale ja v období PMS by som si na raňajky dala najradšej pol makovníka, obed, samozrejme, tiež s nejakým dezertom a po večeri ešte čipsy. Musím sa naozaj veľmi ovládať, aby som to všetko nezjedla.

Je normálne, že sa nám chute takto menia?

Naše telo v tomto období potrebuje prijať viac energie, a preto máme na kadečo chuť. Namiesto čipsov a sladkostí či presladených nápojov si treba radšej upiecť zdravý koláč, jesť ovocie s orechmi, sladký zemiak, maslovú tekvicu a podobne. Dôležitá je primeranosť porcií. Keď to dodržíme a po cykle sa dostaneme späť do normálu, určite nebudeme mať žiadne kilo navyše. V tomto období sa často cítime aj zavodnené.

Vieme to ovplyvniť?

Telo prirodzene zadržiava viac vody v období pred a počas menštruácie. Spôsobuje to zmena hladín ženských hormónov. Hoci to nevieme úplne ovplyvniť, môžeme to zmierniť tým, že budeme dodržiavať dobrý pitný režim. Ak to totiž nerobíme, naše telo si aj to málo vody, čo získa, zadrží a, paradoxne, budeme ešte viac zavodnené. Pamätám si na klientku, ktorú trápil tento problém a pri analýze som zistila, že denne vypije štyri kávy a dve deci vody. To je príklad toho, ako sa to nemá robiť. Okrem toho je potrebné obmedziť príjem soli a prospešná býva aj fyzická aktivita, prechádzky.

Čo sa teda ráta do pitného režimu a čo nie?

Samozrejme, čistá voda, ovocné, bylinné čaje, ovocie a zelenina bohaté na vodu, napríklad dyňa červená. Nespadajú tam však káva, čierny čaj, poprípade čaje, ktoré odvodňujú, a tiež mlieko, sladené a kolové nápoje.

Akú úlohu zohráva hlava v celom zdravom životnom štýle, aby sme v tom boli úspešní?

Hlava je zo všetkého najdôležitejšia. Nie nadarmo sa hovorí, že všetko sa začína v hlave. Ak sa rozhodnem pre zdravý životný štýl, musím začať postupne po malých zmenách, ktoré nakoniec krok za krokom povedú k cieľu byť zdravá a fit. A nepoľavím ani napriek tomu, že si občas doprajem aj prehrešok. Je to normálne a ide sa ďalej.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
21. máj 2024 23:35