Vedieť povedať NIE je prospešné. Naučme sa to!
StoryEditor

Umenie povedať NIE: Tak jednoduché a zároveň náročné. Ako na to?

07.12.2023, 13:56
Zdravie

Ak chcem, idem. Ak nechcem, nejdem. Bodka!

Keď sme mali 20+, NIE sme skoro nemali v slovníku. V hociktorú hodinu nám na dvere mohli zaklopať kamaráti a hoci sa nám nikam nechcelo, dali sme sa ľahko presvedčiť. S frajermi sme v intimite skúšali aj také veci, ktorým sa v 30-ke vyhýbame. No a v 40-ke by sme mohli byť koučkami asertívneho odmietania alebo jednoducho sebavedomej komunikácie. Alebo nie? Ak to stále neviete, niekoľko rád, ako si s týmto dôležitým slovíčkom poradiť doma aj v práci.

Kamarátkm pravdu!

Ak ste s príchodom detí nestratili všetky kamarátky, respektíve ak ste našli nové na ihriskách, asi ste neraz zažili pozvanie na víno alebo kávu, na ktoré sa vám nechcelo. Ako len povedať nie? Jednoducho.

Ak sa vám nechce, neklamte. „Nie, milá Janka, dnes na pohár vína nevybehnem. Možno nabudúce. Nie, nemám toho veľa, neupratujem, nevarím, nedoháňam prácu, len sa mi nechce, mala som v pláne čítať a oddychovať a na to mám aj chuť.“ Áno, trochu suché, vy do toho iste dáte viac šťavy a vtipu, ale pointa je nevymýšľať si. Ak chcem, idem, ak nechcem, nejdem. Bodka. Nik sa neurazí, že nová Evitovka dostala prednosť pred klábosením pri víne.

Úprimnosť sa cení, dobré kamošky sa neurazia, možno budete prvých pár minút predmetom debaty, ale vo výsledku je vaše sebavedomé NIE inšpiráciou. Veď vzťah (partnerský alebo rodičovský), na ktorom treba stále makať, či sa vám chce alebo nechce, už doma máte. Priateľstvá sú dobrovoľné a ak im aj chcete niečo obetovať, tak preto, že to tak cítite, nie preto, že sa to tak má.

Áno, áno, pani doktorka

Lekárom sa nie nehovorí. Sme naučení ich poslúchať. Spôsobil to stav zdravotníctva, v ktorom sa považujeme za šťastných, ak v okolí vôbec nájdeme pediatričku alebo špecialistu, ktorý má na nás viac ako desať minút. Viete si predstaviť, že vám lekár povie: Môžete mať termín operácie v októbri a vy poviete NIE, ďakujem, vyhovuje mi to viac v novembri. Asi by sme to neriskovali.

Čo sa však rokmi môžeme naučiť aj v tomto vzťahu, je klásť otázky. Vzťah lekár – pacient je komplikovaný, nie je to však vzťah podradenosti, ale dôvery. Pýtajte sa na možnosti liečby, na rôzne druhy liekov, na postupy, na vybavenie. Nenechajte sa odradiť, ak máte pocit, že otravujete. Musíte mať informácie, aby ste sa mohli rozhodovať. Ak prídete domov a googlite názov lieku, ktorý vám predpísal, a skratky na lekárskej správe, niečo nie je v poriadku. Niektorí doktori nie sú zvyknutí na pacientov s otázkami, iní áno. Ide o vaše zdravie a hoci sa to môže zdať ako obrátené garde, niekedy je na vás, aby ste lekárovi či lekárke vysvetlili, čo potrebujete – odpovede, uistenie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 13:23