Hemeroidy sú citlivá téma, ktorá trápi mnohých a dá sa riešiť.dreamstime
StoryEditor

Citlivá téma – hemoroidy. Varovné signály, riešenia a pomoc!

03.11.2023, 15:00
Zdravie

Neblaho preslávená „zlatá žila“ postihuje troch zo štyroch ľudí. Mnohí však riešenie odkladajú v naivnej viere, že časom problémy samy odznejú. Je to omyl, preto neotáľajte s liečbou.

Jedzte potraviny bohaté na vlákninu

Hlavným liečebným opatrením je teda zmäkčiť stolicu a tým zároveň uľahčiť vyprázdňovanie. Na tento účel je vhodné vynechať tučné a korenené jedlá a zaradiť do jedálnička dostatok čerstvého ovocia a zeleniny (ideálna denná porcia predstavuje 400 gramov zeleniny a 250 gramov ovocia), ďalej kyslomliečne výrobky a potraviny bohaté na vlákninu (ovsené vločky, otruby, strukoviny) orechy, celozrnné výrobky, ľanové semienko, hrozienka, sójové bôby, mandle, zelený hrášok, bobuľoviny a pod.).

Prípadnú plynatosť zmiernite mätou

Je možné, že takáto strava môže spočiatku pôsobiť plynatosť. Tieto problémy účinne zmiernite feniklovým, rascovým, mätovým alebo zázvorovým čajom. Strukoviny pri príprave namáčajte dlhší čas a používajte kôpor, bazalku, rascu, aníz, tymian alebo ligurček. Zvýšte aj príjem tekutín, ktoré vláknina potrebuje na zväčšenie objemu, čím urýchlila pohyb čriev (v opačnom prípade by ste si mohli privodiť ešte horšiu zápchu).

Trénujte defekačný reflex

Začnite hneď ráno a dajte si nalačno pohár vlažnej vody. Pred každým jedlom skúste zjesť lyžicu drvených ľanových semienok s trochou medu a citrónovej šťavy. Mierne preháňavé účinky majú aj sušené slivky a figy cez noc máčané vo vode. Nejedzte potraviny, ktoré môžu prispievať k vzniku zápchy – lúpanú ryžu, zemiaky, prezreté banány, čučoriedkovú šťavu, vajcia natvrdo, mlieko a syry, mäso, kakao, horkú čokoládu a čierny čaj.

Vždy ráno trénujte defekačný reflex. Po rannom pohári vody vykonajte bežné úkony a naraňajkujte sa. O ďalších 20 – 30 minút sa pokúste o vyprázdnenie, a to bez ohľadu na to, či cítite nútení. Tento ranný rituál je potrebné robiť denne niekoľko týždňov.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. máj 2024 12:40