Hemeroidy sú citlivá téma, ktorá trápi mnohých a dá sa riešiť.dreamstime
StoryEditor

Citlivá téma – hemoroidy. Varovné signály, riešenia a pomoc!

03.11.2023, 15:00
Zdravie

Neblaho preslávená „zlatá žila“ postihuje troch zo štyroch ľudí. Mnohí však riešenie odkladajú v naivnej viere, že časom problémy samy odznejú. Je to omyl, preto neotáľajte s liečbou.

Hemoroidy, teda žilový pletenec v oblasti konečníka, normálne nespôsobujú nijaké problémy. Tie nastanú až, keď sa zduria a zväčšia. Najčastejšou príčinou je nevhodný životný štýl (nedostatok pohybu a sedavé zamestnanie). Na vine však býva aj dedičnosť.

Ak majú s hemoroidmi problémy rodičia, hrozí až trikrát vyššie riziko výskytu aj ich deťom. Ohrozené sú aj tehotné ženy, ktorým zvyšuje tlak na cievy narastajúca váha.

Varovný signál – krv na toaletnom papieri

Existujú dva druhy hemoroidov – vonkajšie a vnútorné. Vonkajšie hemoroidy sú mäkké kožné výčnelky mimo konečníka, ktoré človek spravidla objaví pri intímnej hygiene. Mávajú tvar hrášku alebo malej hrudky.

Vnútorné hemoroidy sa tvoria hlbšie v análnom otvore a ich typickým príznakom je krvácanie pri stolici, keď na toaletnom papieri zostávajú stopy jasne červenej krvi. Pôsobením tlaku môžu dočasne vyskočiť, čo býva v pokročilom štádiu už trvalé, a vyprázdňovanie sa potom stáva veľmi bolestivým.

Netreba zbytočne trpieť, existuje riešenie

Problémy s hemoroidmi majú niekoľko štádií. Dve prvé, miernejšie, sa ohlasujú napríklad po dlhom sedení či pri dlhom cestovaní. Prejavujú sa svrbením, pálením a nepríjemnými pocitmi v oblasti konečníka. Väčšina z nás riešenie problému odkladá, ticho trpí a dúfa, že to prejde samo.

Čím skôr však začnete problémy riešiť, tým väčšia je šanca, že sa ich nadobro zbavíte. Takže na nič nečakajte, navštívte lekára a upravte svoju životosprávu vrátane jedálnička. Výskyt hemoroidov totiž do značnej miery ovplyvňuje zloženie stravy, prípadne zápcha, ktorej treba zamedziť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
29. apríl 2024 22:40