Andrea Hrubáarchív Mafra
StoryEditor

ROZHOVOR Krásne zuby, krásna vy: Veľa z úspechu závisí od nás samých, ako sa správne starať o žiarivý úsmev?

20.10.2023, 19:00
Zdravie

Nielen husté vlasy a žiarivá pleť sú korunou krásy. Rovné, silné, biele zuby sú tiež ideálom, ktorý sa každá z nás snaží dosiahnuť. Nie vždy sa to podarí. Veľa z úspechu závisí od nás samých, na to upozorňujú zubní lekári. Rovnako dôležitý je však aj výber dobrého zubára alebo zubárky. Mladá lekárka Andrea Hrubá poradila, ako na to.

Kedy ste mali naposledy kaz?

Zubný kaz som mala veľmi dávno, pred tým, ako som sa stala zubnou lekárkou. Bolo to ešte v detstve a bol to medzizubný kaz. Príčinu vzniku tohto kazu vidím v tom, že mi rodičia v detstve nečistili medzizubné priestory. V tej dobe nebola taká edukácia ohľadne ústnej hygieny ako dnes, tak to majú odpustené.

Váš blog sa volá Zápisník zubárky. Pre koho je?

Projekt Zápisník zubárky sme založili spolu s mojím partnerom Tomášom najmä preto, že na internete nájdete množstvo nepravdivých informácií, ktorými si často môžete aj ublížiť. Vyvraciame mýty a ponúkame ľuďom tipy a triky a vzdelávame ich ohľadne starostlivosti o zuby. Aktuálne web a náš instagramový profil navštevujú každý mesiac desiatky tisíc ľudí. Sme radi, keď máme pozitívne ohlasy.

Kto je váš zubný lekár? Ako si človek vyberie dobrého zubára?

Stáleho zubného lekára nemám, pracujem na skvelej klinike, a ak niečo potrebujem pozrieť, mám ochotných kolegov. Dobrý zubár je v mojich očiach taký, ktorý používa rtg., prípadne 3D CT, zväčšenie pri svojej práci, má moderné prístroje a moderne zariadenú ambulanciu, chodí na školenia a neustále sa edukuje. Má dobrý prístup, kvalitné materiály, pacientovi vysvetlí a ukáže problém, resp. výsledok práce a stojí si za ním.

Sú tieto kritériá univerzálne alebo by ste nejaké pridali, ak chcem ako rodič vybrať toho najlepšieho zubára pre svoje dieťa?

Ak ide o zubného lekára pre dieťa, musí byť lekár aj vynaliezavý, kreatívny a mať citlivý prístup. Ošetrujem aj deti, neraz im počas plombovania rozprávam príbeh o zubožrútovi, ktorému sprchujeme domček a pošleme ho na dovolenku, aby zub nepapal a išiel niekam inam.

Zostaňme chvíľu pri deťoch, lebo často čítam, že ako sa naučíme starať sa o zuby v detstve, také zdravé ich máme v dospelosti. Odkedy deťom umývať zuby? Už vtedy, keď majú dole dva maličké?

Deťom je potrebné umývať zub od prvej prerezanej čiarky, nečakáme, kým vylezie z ďasna celý zub. Aj malý kúsok zuba sa môže pokaziť, ak na ňom zostáva povlak. Mylne si niekedy mamičky detí myslia, že zub sa pokazený už prerezal. Pravdou je, že sa pokazil počas prerezávania. Pozitívny vzťah k hygiene a zubom je potrebné budovať už v detstve.

Koľkokrát denne si treba zuby umývať? Ráno a večer? Alebo stačí raz? Či k tomu pridať ešte po obede?

Zuby si stačí umývať kefkou ráno a večer. Večer je potrebné vyčistiť si dôkladne aj medzizubné priestory.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 21:01