Lucia Ďurčeková vyštudovala Lekársku fakultu Univerzity komenského v Bratislave a v roku 2016 absolvovala atestáciu z odboru gynekológia a pôrodníctvo.archív
StoryEditor

Všetko o SEXE v TEHOTENSTVE: Tu sú otázky na, ktoré ste chceli odpovede

20.10.2023, 13:00
Zdravie

Pani doktorka Lucia Ďurčeková odopovedala na všetky otázky, ktoré vám víria hlavou.

Je pravda, že sex môže pomôcť vyvolať pôrod?

Sex skutočne panuje babským radám na vyvolanie pôrodu. Keby to bolo také jednoduché, tak by sme nemali tehotné ženy po termíne pôrodu. Pravdou je, že mužský ejakulát obsahuje tzv. prostaglandíny, ktoré sa v pôrodnici používajú na indukciu pôrodu. Samozrejme, množstvo prostaglandínov v ejakuláte a v tabletke sa absolútne nedá porovnávať. Niektoré ženy majú pozitívne skúsenosti, u niektorých nezabral pohlavný styk ani 2x denne.

Treba však zdôrazniť, že na to, aby prostaglandíny v ejakuláte skutočne mali „vyvolávajúci účinok“, je potrebné, aby krčok maternice bol zrelý, čiže pripravený, čo sa deje v okolí termínu pôrodu. Sex ako taký v priebehu tehotenstva pôrod nevyvolá, pokiaľ je žena uzavretá a so zachovanou dĺžkou krčka maternice.

Fajn je kombinovať sex aj s masážou bradaviek, pretože ich stimuláciou dochádza k vyplavovaniu oxytocínu a ten má podporný vplyv na kontrakcie maternice. Spoľahlivejší je skôr Hamiltonov hmat, ktorý robí výlučne lekár pri tehotenskej poradni. Je síce bolestivý, ale účinnejší. Ja osobne s ním mám ako „pacientka“ tie najlepšie skúsenosti. Po jeho vykonaní sa mi kontrakcie rozbehli do 2 hodín.

Pôrodom sa priamo dostávame do obdobia šestonedelia. Je podľa vás dôležité, aby ženy so sexom po pôrode počkali aspoň tých 6 týždňov? Prípadne aké sú vaše odporúčania?

Rozhodne áno. 6 – 8 týždňov šestonedelia nie je len literárnym výmyslom. Ženské telo sa počas 40 týždňov tehotenstva enormne mení a rovnako potrebuje aj svoj čas, aby sa dostalo do pôvodnej formy. Maternica, panvové dno, závesný aparát, šitie po nástrihu či poranení... Všetko sa musí zahojiť a na to je určené práve šestonedelie. Úplne ideálne je, keď žena po 6 – 8 týždňoch príde na kontrolu k svojmu gynekológovi, ktorý skontroluje, či je všetko v poriadku, a dá akési „odobrenie“ sexu.

Vieme si nejako pomôcť, aby sme sa rýchlejšie a správne zahojili? Existujú rôzne preparáty na podporu hojenia, trh je naozaj pestrý. Dôležité je si ranu po šití vetrať, oplachovať teplou vodou v sprche, prípadne detským mydlom.

Prvé dni po pôrode sa umývať po stolici aj po močení, nosiť sieťkové popôrodné nohavičky, žiadne sexi gaťky zo syntetiky, a nezabudnúť si často vymieňať vložky, pretože očistky obsahujú baktérie. Po výmene vložky dôkladne umyť ruky. Rovnako je potrebné starať sa o jazvu po cisárskom reze, ktorá tiež potrebuje vzduch a čistú vodu.

Ideálnym prvým krokom ešte v priebehu šestonedelia je návšteva fyzioterapeuta, ktorý skontroluje diastázu, jazvu po nástrihu alebo natrhnutí, ale aj po sekcii, a skontroluje panvové dno. Úloha fyzioterapeuta je v rámci popôrodnej regenerácie kľúčová.

Je niečo, čo môže ženy po pôrode prekvapiť, keď sa chcú vrátiť k sexuálnej aktivite?

Že sa im to vlastne vôbec nemusí podariť. Že to môže bolieť oveľa viac ako prvý sex v živote a bude to chcieť čas.

Existujú vôbec nejaké relevantné zdroje, z ktorých by mohli ženy čerpať počas a po tehotenstve, čo sa týka bezpečného sexu a odporúčaní?

Žiaľ, náš „trh“ nepraská vo švíkoch materiálmi na túto tému. Sex a obzvlášť sex v tehotenstve je stále akýmsi tabu, aj keď sa do popredia tlačia sociálne siete a ženy majú k dispozícii čoraz viac informácií. Otázne je, do akej miery sú tieto informácie dôveryhodné, keďže sa to tu hemží samozvanými odborníkmi na všetko.

Ja sama som sa tejto téme venovala v našej knihe Zdravá s bruškom a časopis Mama a ja má online poradňu s profesorom Záhumenským, s ktorým robia z času na čas aj drobné edukačné videá, a jedným z nich bola aj téma sexu v tehotenstve.

A na záver, stretli ste sa počas svojej praxe s nejakými mýtmi a poverami, ktoré sa šíria o sexe v tehotenstve a mohli by sme ich vyvrátiť a odôvodniť ich nepravdivosť?

Napriek dostupnosti informácií na sociálnych sieťach ešte pomerne veľa párov považuje sex v tehotenstve za zakázaný. Potom sú to tie klasické obavy mužov, že ublížia bábätku, pretože pohlavným údom mu narážajú do hlavičky. Raz mi prišla do poradne žena okolo 20. týždňa tehotenstva, ktorá aj napriek tehotenstvu mala stále chránený pohlavný styk, a raz sa nechránili a naozaj reálne sa bála, že v priebehu jedného tehotenstva otehotnela znova druhýkrát. To nie je možné.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
11. máj 2024 22:48