Lucia Ďurčeková vyštudovala Lekársku fakultu Univerzity komenského v Bratislave a v roku 2016 absolvovala atestáciu z odboru gynekológia a pôrodníctvo.archív
StoryEditor

Všetko o SEXE v TEHOTENSTVE: Tu sú otázky na, ktoré ste chceli odpovede

20.10.2023, 13:00
Zdravie

Pani doktorka Lucia Ďurčeková odopovedala na všetky otázky, ktoré vám víria hlavou.

Začnem hneď takto na rovinu: čo by mali vedieť ženy o sexe v tehotenstve?

Predovšetkým to najdôležitejšie – pokiaľ je priebeh tehotenstva bez komplikácií, tehotenstvom sa sexuálny život nekončí. Sex v tehotenstve je bezpečný a schválený aj gynekológmi. Žena s bruškom nie je váza z čínskeho porcelánu, okolo ktorej musia partneri chodiť po špičkách. Nie je odôvodnený ani strach o bábätko. Budúci oteckovia majú občas v hlave blok, že môžu bábätku ublížiť. To je v maternici veľmi dobre chránené a z hľadiska anatómie nie je možné, aby sa penis dostal k bábätku.

Líši sa v niečom sex pred tehotenstvom a v tehotenstve?

Niektoré ženy tvrdia, že v tehotenstve zažívajú najlepší sex v živote, zatiaľ čo iné naň nemajú ani pomyslenie. Oboje je úplne normálne. Zo začiatku tehotenstva, keď mnoho z budúcich mamičiek trpí tehotenskými nevoľnosťami, je prirodzené, že na sex nemajú ani pomyslenie. Množstvo žien je na milovanie príliš unavených alebo naň jednoducho vôbec nemajú chuť. Postupom času, keď ťažkosti ustupujú, zvyšuje sa aj chuť na intímnosti. S príchodom druhého trimestra zažíva mnoho žien príval novej energie a sexuálnej túžby.

Ak žena patrí medzi tie šťastné, ktoré si sex v tehotenstve užívajú viac než kedykoľvek predtým, myslím si, že partner sa nemá na čo sťažovať. Dôvod takéhoto zvýšeného libida a väčšej schopnosti prežívať rozkoš je zvýšené prekrvenie panvovej oblasti vrátane maternice, pošvy a klitorisu, kde sa vyskytujú najcitlivejšie nervové zakončenia. Zvýšené prekrvenie, ktoré u niektorých žien vedie k príjemným prežitkom, môže u iných spôsobovať nepríjemné pocity plnosti alebo dokonca kŕče v oblasti brucha pri sexe alebo po ňom.

Ku koncu tehotenstva sa niektoré ženy vplyvom veľkého bruška či pribratia môžu cítiť menej príťažlivé alebo sa v myšlienkach príliš intenzívne zaoberajú bábätkom, a na milovanie ani nepomyslia. Ak sa k tomu pridajú bolesti chrbta či panvy, pálenie záhy, občasný únik moču alebo vytekanie mlieka, na sebavedomí to žene nepridá a je pochopiteľné, že partnerovi nemá chuť pózovať v tigrovaných tangách.

Sex v treťom trimestri je často aj veľmi prácnou záležitosťou a v ambulancii sa ženy často smejú, že pripomína párenie veľrýb. Áno, veľkosti bruška sa musí prispôsobovať aj poloha, v ktorej sa pár miluje, a vždy treba myslieť na to, aby im to bolo príjemné.

Veľa žien, párov sa bojí, že sexom môžu niečo pokaziť. Existuje nejaké riziko, že sex v tehotenstve môže ublížiť nenarodenému bábätku?

Samozrejme, sú prípady, keď tehuľke sex zakážeme, pretože môže narobiť problémy.

Kedy sex počas tehotenstva radšej nie?

  • pri infekcii alebo výtoku (nie štandardnom tehotenskom výtoku)
  • pri akomkoľvek krvácaní z rodidiel
  • ak dochádza k predčasnému otváraniu alebo skracovaniu krčka maternice
  • pri tzv. placenta praevia, čiže vcestnom lôžku – vtedy je placenta uložená v dolnej časti maternice a čiastočne alebo úplne prekrýva vnútornú bránku. Pri pohlavnom styku je veľmi veľké riziko rozkrvácania
  • pri príznakoch potratu alebo predčasného pôrodu
  • pri predčasných kontrakciách alebo odtoku plodovej vody
  • pri viacplodovej gravidite – neplatí vždy. Pokiaľ je priebeh gravidity fyziologický a žena netrpí nijakým uvedeným problémom, pokojne sa môže oddávať sexuálnym radovánkam aj s trojičkami v bruchu. • po predchádzajúcich opakovaných potratoch alebo predčasných pôrodoch

Intímna hygiena súvisí so zdravím. Zaujíma ma, či by mala žena niečo zmeniť, prípadne pridať do svojej intímnej hygieny. Napríklad ak ide aj o hygienu po sexe.

Pošva tehotnej ženy je všeobecne náchylnejšia na infekciu a každý pohlavný styk, nech prináša akékoľvek potešenie, je vlastne aj narušením prirodzeného pošvového prostredia. Úplne bežné po sexe v tehotenstve aj mimo neho by malo byť u obidvoch partnerov dôkladné umytie intímnych partií, pričom úplne postačí čistá voda. Zlatým pravidlom je po sexe vyprázdniť močový mechúr. Pri „cikaní“ sa prepláchne močová trubica a moč z nej vypláchne baktérie, ktoré sa do nej mohli pri pohlavnom styku dostať. Predchádzame tým vzniku zápalu močových ciest, ktorý môže byť v tehotenstve nebezpečný.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 14:19