Hoci kurkuma všetko zafarbí na žlto, v prípade zubov má bieliace účinky.Shutterstock
StoryEditor

Kurkuma, korenie krásy: Hoci všetko zafarbí na žlto, v prípade zubov má bieliace účinky

18.10.2023, 13:39
Zdravie

Kurkumu odteraz nevyužijete len v kuchyni, potrebujete ju aj v kozmetike. Zafarbí všetko, len zuby nie. Toto sú oblasti, kde sa vám krása za ňu poďakuje.

Niečo o kurkume

Každá z nás vie, že je to žlté korenie. Kurkuma sa zvykne volať aj indický šafran a pochádza z južnej Ázie. Z rastliny, ktorá je príbuzná zázvoru, sa využíva koreň s výraznou arómou a so sýtožltou farbou, ktorý sa suší a melie na prášok. Hoci v kuchyni alebo ako prírodné farbivo sa používa po stáročia, do kozmetiky si kurkuma našla cestu pomerne nedávno. Jej pozitívne účinky sa totiž neprejavujú len pri užívaní zvnútra, ale aj pri aplikácii zvonka. V kozmetike sa využíva okrem prášku aj v podobe éterických olejov

Vrásky  

Zázračné korenie dokáže spomaliť starnutie tým, že udržiava pleť pružnú. zlepšením elasticity vrásky nevznikajú tak rýchlo a aj tie existujúce zjemnia vďaka kurkume kontúry. Pigmentové škvrny – hoci v kuchyni zafarbí kurkuma každé jedlo, v kontakte s pleťou má, naopak, bieliace účinky. dokáže znížiť produkciu melanínu v pleti, čo vedie k zníženiu viditeľnosti pigmentových škvŕn.

Zafarbí všetko okrem zubov

Hoci kurkuma všetko zafarbí na žlto, v prípade zubov má bieliace účinky. Už pred pár rokmi sa na internete objavil trik na domáce bielenie pomocou tohto korenia. Nemusíte však experimentovať, dajú sa kúpiť aj zubné pasty s jej výťažkami, ktoré si poradia s pigmentáciou chrupu. A oveľa bezpečnejšie, než keby ste používali chémiu. Navyše dostanete do dobrej kondície aj ďasná, pretože antibakteriálna kurkuma je prevenciou pred zápalmi v celej ústnej dutine. Bonusom je zmiernenie prípadných bolestí zubov.

Akné

Keďže známe korenie pôsobí protizápalovo a antisepticky, našlo si cestu aj do kozmetických produktov určených na akné. Zároveň kurkuma znižuje začervenanie pleti a dokáže tiež zjemniť jazvy po vyrážkach.

image

Korenie sa bežne používa ja na problémy s pleťou.

Shutterstock

Hojenie

Vďaka silným protizápalovým účinkom dokáže kurkuma pomôcť aj pri liečbe ekzémov, psoriázy či iných kožných problémov.

Mastnota

Na redukciu mastnoty je kurkuma ako stvorená. Dokáže si poradiť s kožným mazom bez toho, aby pleť vysúšala. A ak ju budete používať pravidelne a dlhodobo, mastenie by sa malo celkom stratiť. Rozjasnenie – Ako silný antioxidant, ktorý bojuje proti voľným radikálom, pôsobí kurkuma tiež ako rozjasňovač pleti. Ak bojujete so sivou a mdlou pokožkou, potom je kozmetika s touto ingredienciou pre vás ako stvorená.

Korenie na vlasy

Kurkumu nájdete aj vo vlasovej kozmetike a právom jej patrí označenie korenie krásy. Aj v tomto prípade sa totiž postará o množstvo problémov s hrivou. Dokáže obnoviť stratený lesk vlasov, výrazne ich spevňuje a stimuluje ich rast, no najmä rieši problémy s lupinami, keďže má protizápalové vlastnosti. Účinná môže byť aj pri rýchlo sa mastiacich vlasoch, podobne ako je to s pleťou. Ak by ste sa rozhodli pripravovať si domáce kúry, pozor by si mali dávať blondínky. Toto korenie totiž môže vo vlasoch zanechať zafarbenie. Aj v tomto prípade bude o niečo bezpečnejšia kozmetika, pri ktorej domáce nehody nehrozia.

image

Kurkumu využijete v kuchyni aj v kozmetike.

dreamstime
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 03:54