Cvičeniu sa počas menštruácie netreba vyhýbať.dreamstime
StoryEditor

Cvičenie počas menštruácie, áno či nie? Držte sa hlavne týchto dôležitých zásad

04.10.2023, 14:00
Zdravie

Sú ženy, ktoré sa ani počas svojich dní nechcú vzdať aktivít, na ktoré sú zvyknuté. A sú ženy, ktorým telo dáva jasné signály, že je nutné počas týchto dní spomaliť. A sú tiež také, ktoré majú menštruáciu ako výhovorku uliať sa na pár dní z tréningov.

Prvoradé je počúvať svoje telo. To sa skutočne počas menštruácie správa inak a kým jednej žene pohyb pomáha, iná môže kvôli nemu pociťovať značný diskomfort.

Počúvajte svoje telo

Reálne nie sú podložené žiadne fakty, prečo by sa ženy počas svojich dní mali vyhýbať športu. Skutočne záleží len a len na ich pocitoch a na tom, ako a aký tréning zvládajú. Pravdou však je, že práve dobre zvolený pohyb vám môže uľaviť od bolestí a kŕčov.

Správny tréning

Nemusíte prepínať svoje sily a v tréningoch lámať rekordy, práve naopak. Počas menštruácie sa pokojne zamerajte na iný druh pohybu, akými sú napríklad joga, strečing či pilates. Upokoja nie len vaše telo, ale aj myseľ. Rovnako pohodlne sa možno  budete cítiť pri bicyklovaní či korčuľovaní. Ak budete cítiť zvýšenú únavu a že vám tieto aktivity nerobia dobe, uberte. Nič vám neutečie a o pár dní môžete opäť nabehnúť na tempo, ktoré vám vyhovuje.

Toto nepodceňujte

Ak počas menštruácie trpíte kŕčmi, zamerajte sa aj na vašu stravu. Práve tá je pre vás v tomto období kľúčová. A to nie len preto, aby ste telo nezaťažovali príliš ťažkými jedlami, ale aj preto, aby ste mu doplnili živiny, vitamíny a minerály, ktoré potrebuje. Počas menštruácie sa aj pri športovom výkone oveľa rýchlejšie spotrebúvajú zásoby železa. Následkom toho môžete byť aj oveľa viac unavená. Do jedálnička teda zaraďte hovädzie mäso, oriešky, ryby a šaláty.  

image

Prihliadajte aj na skladbu stravy.

dreamstime
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
04. máj 2024 13:34