Mudr. Slavomír Šuch sa dlhodobo venuje liečbe obezity.
StoryEditor

ROZHOVOR Mudr. Slavomír Šuch: „Dedí sa hrniec, nie obezita!“ Dokedy má pacient šancu na zmenu?

21.09.2023, 13:16
Zdravie

Mudr. Slavomír Šuch je internista a dlhodobo sa venuje obezite. Na konte má mnoho morbídne obéznych pacientov, ktorým pomohol. Čo úspešnej liečbe predchádza, kedy zbystriť, že má vaše dieťa nábeh na obezitu a prečo je dedičnosť u pacientov výhovorka? "Dedí sa hrniec a vareška, nie obezita," hovorí skúsený lekár. V rozhovore hovorí o liečbe bez príkras a natvrdo. Prečo sú niektorí v chudnutí úspešnejší, aké choroby idú ruka v ruke s nadváhou a kedy to už vzdať? Prečítajte si jeho slová!

Aké choroby prichádzajú s obezitou?

Je ich mnoho. Ako keď nosíme celý život na chrbte vreco cementu. Čiže na začiatku ešte človek vládze kým je mladý. Ale neskôr dôjde k opotrebovaniu kĺbov. Bedrové, kolená a bolesti chrbtice. Ortópedi by vedeli povedať koľko pacientov je nútených kvôli nadváhe ísť na implantáciu bedrového kĺbu a kolien.

Potom je množstvo nádorových ochorení ako rakovina prsníka, maternice. Oveľa častejšie sa vyskytujú u pacientov s nadváhou. Samotné to tukové tkanivo sa správa ako určitý hormonálny orgán.

Úplne priama úmera je vznik cukrovky a srdcovo cievne poruchy. Ešte je jeden aspekt, poruchy dýchacích ciest. Odahad je, že asi 256 ochorení súvisí s obezitou. Takže by sme tu sedeli dlho.

Akého ste mali najobéznejšieho pacienta? Podarilo sa mu schudnúť? 

Presne neviem váhu, ale nad 220 kilogramov som mal viacerých pacientov. Sú v liečbe aktuálne, ktorú používam a áno ten pacient schudol približne 40 kilogramov. Bol jeden okolo 160 kg. Nebolo možné odvážiť ho ani na váhe v ambulancii. Priniesol mi na lístočku váhu odvážený niekde v mäsiarstve. Teraz má asi 120 kg. Takže liečba má efekt.

A potom som mal jedného, ktorého som hneď preposlal k chirurgovi, ktorý mu zmenšil obsah žalúdka a schudol. Vždy sa dá schudnúť len prísť včas a požiadať o pomoc. Plus dodržiavať to čo povieme.

Mám takého pacienta, ktorý si nedokáže sadnúť v ambulancii, lebo nemáme takú stoličku. Sadol si raz a zlomila sa.Takže si už druhýkrát nesadne. Vyšetruje sa postojačky.

Na čo pacienti s obezitou najviac počúvajú? Čo je pre nich ten "strašiak" vďaka ktorému sa spamätajú?

Je typ pacientov, ktorí potrebujú presne strašiaka. Ktorí prežili infarkt alebo potrebujú vymeniť kĺb. Avšak ortopéd ich odmietne kvôli váhe. Pretože by im váha nový kĺb, tak či tak zničila. A potom tí čo majú problém s chrbticou. Títo dobre spolupracujú.

Je okrem pohybu a stravy aj nejaká iná cesta chudnutia?

Určite psychohygiena a menej stresu. Keď je človek v dobrom psychickom rozpoložení je ľahšie cviciť a dodržiavať sravu. Nakoniec rešpektovať samého seba. Dosť často sa stáva, že človek je v okolí ponižovaní. Hovoria mu, zase si pribral a zase si neschudol, zafixuje si to. Potom je naša snaha márna. Musí uveriť sám v seba, že to dokáže.

Je aj medikamentózna liečba?

Je. Liečba je na recept. Lieky zjednodušene povedané vedia dať signál do mozgu, že je človek najedený. Aplikuje sa dávka injekčným perom doma. Táto liečba je dostupná, ale drahá. Poisťovne ju nepreplácajú. Zatiaľ ani u rizikových skupín. Čo sa podľa mňa zmení pretože sú ochorenia, kde by úbytok na váhe podsatne zlacnil celkovú liečbu na iné ochorenia.

V podstate aj ja o tejto liečbe hovorím pozitívne, lebo je to jeden z ďalších liekov, ktorý predlžuje človeku život, zabraňuje úmrtiam a zlepšuje kvalitu života. Samozrejme musí byť pod kontrolou lekára.

Kedy je ten vek, že už sa takmer nedá nič zmeniť? 40, 50, 60 rokov? Alebo vek pri motivácii nehrá rolu?

V každom veku je ťažké niečo zmeniť. Akékoľvek zaužívané zvyklosti. Či je to 8 rokov. Hrá hry. Už je to ťažké zmeniť. Ale samozrejme, čím je človek starší, tak tým je ťažšie spraviť nejakú trvalú zmenu. Lebo je pohodlnejší. Už nemá toľko motivácie. Nie je na to dôvod. 

Kým u mladších žien je motív vydať sa, nájsť si partnera u mladších mužov to isté. Aby si našli dievčinku, tam im nerobí problém urobiť nejakú zmenu. Už keď je ženatý, má zabehnutú prácu je pre neho priorita mať pohodu. Byť v pokoji s kamarátmi možno na pikniku či v krčme. Tam tá váha už nehrá rolu.

Potom prichádza strach z ochorení. Čím sme starší je to ťažšie zmeniť. Vo vyšom veku už v nesprospech hrá aj samotný organizmus. Lebo ťažko v 60-tke urobiť z vlastnej vôle zmenu aby tá váha išla signifikantne dole. Tam je už potom pomoc schudnúť aj vďaka liekom. Rozhodujúce je, ale aby každý vydržal s motívom prečo sa tak rozhodol.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. máj 2024 04:25