Černice vám pomôžu pri viacerých zdravotných problémoch.pexels
StoryEditor

Najedzte sa černíc do sýta! Poradia si s bolesťou hrdla či zápchou, no tu ani zďaleka nekončíme

05.09.2023, 14:00
Zdravie

Pokiaľ si máte vybrať medzi černicami či malinami, alebo iným bobuľovým ovocím, zrejme nebudú černice ovocím, po ktorom siahnete ako po prvom z ponuky. No mali by ste im dať šancu. Ich tmavá farba v sebe ukrýva vitamíny, minerály a látky prospešné vášmu telu.

Plody černíc vám pomôžu aj v prípade vážnejších zdravotných problémov, no využiť môžete aj ich listy. Z tých si viete pripraviť odvar či čaj, ktorý má tiež silné účinky.

Kašeľ

Čaj z listov černíc vám pomôže v prípade, ak vás trápi silný kašeľ, ale aj bolesť hrdla. Rovnako účinná je aj šťava z černíc. A to nie len na pitie, ale aj kloktanie. Bbojuje proti baktériám a aj vďaka tomu je liečba boľavého hrdla oveľa rýchlejšia.

Rakovina

Černice sú bohaté na látky, ktoré zabraňujú rastu malígnych buniek. Známe sú preto ich účinky proti vzniku rakoviny pažeráka, hrubého čreva, ale aj pľúc.

Zápcha

Černice obsahujú rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu. Práve tá pozitívne vplýva na trávenie a činnosť čriev. Černice by ste teda mali zaradiť do jedálnička v prípade, že trpíte zápchou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 01:26