Melónové jadierka obsahujú množstvo minerálov.pexels
StoryEditor

Jete ovocie aj s jadierkami? Kým niektoré sú pre váš organizmus prospešné, iné môžu pôsobiť toxicky

20.08.2023, 08:00
Zdravie

Patríte do skupiny ľudí, ktorí zjedia ovocie či zeleninu so všetkým, vrátane semienok či jadierok? Alebo jadierka nejete, ba dokonca si cielene vyberáte tie druhy ovocia, ktoré žiadne jadrá neobsahujú?

Kým niektoré semienka obsahujú množstvo vitamínov, iné môžu pôsobiť toxicky.

Nevypľúvajte

Jedným z najobľúbenejších ovocí, respektíve zeleniny počas leta je rozhodne červený melón. Je to nie len osviežujúca, ale aj lahodná pochúťka, no aj napriek tomu ju ľudia odmietajú konzumovať práve kvôli jadierkam, ktorých je v melóne často viac než dosť. Práve tie by ste však rozhodne vypľúvať nemali. Nepohryzené pôsobia ako peeling priamo v črevách a zbavia ich nahromadených nánosov. Pohryzené vášmu telu doplnia minerály ako draslík, železo, zinok, fosfor či meď, ale tiež kyselinu listovú a thiamin či niacin. Kým thiamin pozitívne pôsobí predovšetkým na nervovú sústavu, činnosť svalov a srdca, niacin pôsobí ako doping pre pleť. Tá je vďaka nemu zdravá, žiarivá a vypnutá.

Aj toto si doprajte

Jesť jadierka z grepu, citrónov, pomarančov a mandarínok vám zrejme len tak nenapadne. No je to chyba. Práve jadierka citrusových plodov sú bohaté na limonoidy, ktoré majú protirakovinové účinky. Rovnako dobre dokážu zatočiť aj s rôznymi vírusmi.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 01:54