Pálenie záhy môžu spôsobiť aj niektoré tučné jedlá.dreamstime
StoryEditor

Páli vás často záha? Vedeli ste o týchto príčinách, ktoré za ňou stoja?

15.08.2023, 08:00
Zdravie

Pálenie záhy je pomerne nepríjemné ochorenie, ktorému sa z času na čas nevyhne nikto. Spôsobuje ho reflux žalúdočnej kyseliny zo žalúdka do pažeráka. Ak vás pálenie záhy trápi pravidelne, môžu za tým stáť niektoré potraviny, ale aj cigarety.

Tento oheň v hrdle vám dokáže poriadne znepríjemniť život. Ak práve nemáte po ruke tabletky, ktoré vám od pálenia záhy uľavia, pomôžu vám aj potraviny, ktoré máte bežne doma.

Nie len tehotné

Ženy pálenie záhy zvyčajne pocítia na vlastnej koži hneď pri prvom tehotenstve. Práve ony sa mu nevyhnú takmer vôbec. A to hneď z niekoľkých dôvodov. Môžu za to nie len hormóny, ale aj fakt, že plod tlačí na vnútorné orgány, v tomto prípade na žalúdok a tlačí ho smerom hore. No za ťažkosťami môže stáť aj nesprávna kombinácia potravín, alkohol či cigarety. V neposlednom rade môžete častejšie tieto problémy pociťovať aj v prípade zvýšenej hmotnosti, obezity, ale aj ak vás trápi zápcha.

Jedálniček pod kontrolou

Ak sa pomaly stáva pálenie záhy vo vašom prípade pravidlom, je na čase, pozrieť sa na skladbu vášho jedálnička. Rozhodne na nejaký čas vysaďte, alebo obmedzte sladké jedlá a pečivo. Najmä to čerstvo upečené. Tiež by ste si mali dať pauzu od korenistých a príliš tučných jedál. Cibuľa, cesnak, káva, čokoláda či niektoré druhy korenín. To všetko vám môže spôsobiť tieto problémy.

Prvá pomoc

V lekárni sú bežne dostupné lieky, ktoré vám pri vašom probléme pomôžu takmer okamžite. No ak ich práve nemáte po ruke, siahnite po jedlej sóde. Tú však nemôžete užívať príliš často. Pomôcť by vám malo aj pár naturálnych, nelúpaných mandlí, ale aj kyslá uhorka. Rovnako upokojujúco pôsobí harmančekový čaj, med, alebo nápoj, ktorý si pripravíte povarením lyžičky škorice v dvoch deci vody a dochutíte troškou medu.

image

Sóda bikarbóna môže byť prvá pomoc.

dreamstime
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
28. apríl 2024 20:12