Naordinujte si dostatok oddychu, tekutín a vitamínov.dreamstime
StoryEditor

Trápi vás angína? S úľavou od bolesti vám pomôže aj najobľúbenejšia letná pochúťka

04.08.2023, 08:00
Zdravie

Chorobám sa nedá vyhnúť ani počas najteplejších mesiacov roka. Hoci by ste čakali, že sa aspoň počas leta vyhnete vírusom či baktériám, pravdou je, že taká angína si ročné obdobie kedy zaútočí vôbec nevyberá. Najčastejšie sa jej liečba nezaobíde bez antibiotík, no od najväčších bolestí vám pomôžu aj bežne dostupné bylinky.

Bolesť hrdla pri angíne je miestami neznesiteľná. Práve preto by ste v kombinácii so správne nastavenou liečbou od lekára, mali mať po ruke aj čaj a to nie len na pitie.

Príznaky

Angína je zvyčajne sprevádzaná jednoznačnými príznakmi. V prvom rade je to silná bolesť hrdla, ktorá spôsobuje komplikácie aj pri prehĺtaní. Zimnica, zvýšená telesná teplota, bolesť hlavy. To všetko vám signalizuje, že zrejme čelíte tomuto ochoreniu. Rovnako môžete mať pocity ako pri bežnom nachladnutí. Nevyhnete sa tak ani upchatému nosu. Ukazovateľom sú však aj opuchnuté mandle. Pri hnisavej angíne je na nich biely povlak, ktorý nepríjemne zapácha.

Chlad aj teplo

Ak sú mandle opuchnuté, pokojne si môžete dať aj kopček zmrzliny. Ten dokáže zmierniť opuch aj zápal a dokonca chlad pomôže aj pri bolesti hrdla. Rozhodne to však neberte ako zelenú na to, aby ste si túto lahôdku ordinovali niekoľkokrát za deň. Čo vám však určite nemôže chýbať, je šalviový čaj. A to nie len na vnútorné použitie. Šalvia pôsobí antibakteriálne a antisepticky. Práve preto by ste ju mali niekoľkokrát denne kloktať. Práve šalvia má liečivé účinky a rovnako vám pomôže aj čaj z harmančeka.

image

Kloktanie slanej vody a šalviového čaju vám pomôže zmierniť bolesť hrdla.

dreamstime

Tekutiny, aj vitamíny

V prípade, že vás angína uložila do postele, aj v nej pár dní zostaňte. Pri liečbe je samotný pokoj a oddych veľmi dôležitý. Nezabudnite na dostatočný príjem tekutín a nadopujte sa aj vitamínom C. Vyhýbajte sa bublinkám a tiež jedlám, ktoré by mohli už aj tak citlivé hrdlo podráždiť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
06. máj 2024 17:49