Výroba mastičky vám nezaberie viac ako pár minút.dreamstime
StoryEditor

Nechtíková masť by vám doma nemala chýbať. Jej výrobu zvládne každý

31.07.2023, 14:00
Zdravie

Nechtík lekársky sa vo väčšine záhrad vyskytuje aj ako okrasná kvetina. Málokto však naplno využije jeho potenciál a účinky, ktoré má na ľudský organizmus. Okrem čaju by vám v domácej lekárničke nemala chýbať ani masť. Na jej výrobu budete potrebovať len dve ingrediencie.

Využite všetko, čo vám príroda ponúka. Výroba mastičky z nechtíka lekárskeho vám nezaberie viac než pár minút a vy tak budete mať po ruke liek, ktorý vám pomôže pri rôznych zdravotných ťažkostiach.

Nechtíková masť

Nechtík je samozrejme skvelou bylinkou aj na vnútorné použitie a má množstvo benefitov na zdravie. Tentokrát sa však zameriame v prvom rade na to, s čím všetkým vám dokáže pomôcť mastička z tohto krásneho kvetu. Nechtík má silné regeneračné účinky a priaznivo pôsobí aj na hojenie rán. A to tak pri drobných poraneniach, ako aj pri väčších, hnisajúcich či zapálených ranách. Vredy či popáleniny, aj s tým vám pomôže mastička z nechtíka. V neposlednom rade by ste ju mali mať po ruke aj vtedy, ak vás často trápia popraskané pery, no bez problémov si poradí aj s plesňami na nohách.

Jednoduchá výroba

Nechtík lekársky je pomerne bežne pestovaná rastlina najmä pre svoje pekné, žlté až sýto oranžové kvety. Možno ho pestuje aj niekto z vášho okolia, kto sa rád o pár kvetov podelí. Na výrobu budete potrebovať 40 gramov čerstvých kvetov. Tie sú samozrejme vždy lepšie, než tie sušené, no aj z tých si viete bez problémov vyrobiť mastičku. Tých budete potrebovať zhruba o polovicu menej. Kvety opláchnite cez sitko studenou vodou a následne pomocou papierového obrúsku jemne osušte. Zatiaľ si vo vodnom kúpeli rozpustite 300 gramov kvalitného, čistého bambuckého masla. To viete zohnať v rôznych bio obchodoch. Pozor, maslo nesmie vrieť, len by ste ho mali priviesť do tekutého stavu. Pridajte kvety, premiešajte a na najnižšej teplote ohrievajte aspoň päť minút. Odstavte a odložte do tmavej miestnosti. Tento proces opakujte ešte o 24 a 48 hodín. Práve vtedy sa do masla uvoľnia všetky potrebné zložky z nechtíka. Následne maslo preceďte cez gázu do uzatvárateľných, sklenených nádob a skladujte v chlade.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. máj 2024 13:15