Takto sa môžete ochrániť pred horúčavami.
StoryEditor

Bez úpalu, nevoľnosti či kolapsu: Takto naložíte s horúčavami

24.07.2023, 17:00
Zdravie

Leto nie je len o dovolenke pri mori, výletoch či kúpaní v jazere, ale aj o horúčavách, ktoré dokážu poriadne zamávať s vašim zdravím. Aby ste nemuseli čeliť úpalu, kolapsu či iným problémom, pripravili sme si pre vás zopár rád, ktoré vám pomôžu prežiť vysoké teploty bez ujmy na zdraví.

Počas horúcich letných dní trávite čo najviac času vonku, aby ste vo vode schladili svoje telo alebo si opálili pokožku do bronzova. Bohužiaľ, vysoké teploty majú aj svoju negatívnu stránku. Nielenže dokážu znížiť tlak, ale aj spôsobiť kolaps či zapríčiniť vznik úpalu, nevoľnosti a malátnosti. Ak sa toto leto nechcete stretnúť ani s jednou z týchto komplikácii, mali by ste sa držať niekoľkých pravidiel, ktoré vás ochránia pred silnými slnečnými lúčmi.

Voda nad zlato

Možno si to neuvedomujete, no dostatočný pitný režim je najlepším ochranným prostriedkom pri horúčavách. Zabudnite však na sladené nápoje a dajte prednosť čistej vode, ľahkej polievke alebo sezónnemu ovociu. Pitný režim dodržujte už od samého rána a nie len vtedy, keď pocítite smäd. Ak patríte k milovníčkam kávy, snažte sa piť o čosi viac, pretože tento nápoj telo odvodňuje.

Nie je jedno, čo máte na sebe

Pri horúčavách je dôležité aj to, čo máte na sebe. Aby ste netrpeli úpalom či prehriatím organizmu, mali by ste si zaobstarať ľahké a vzdušné oblečenie v čo najsvetlejšej farbe. Ak musíte počas dňa stráviť viac času na priamom slnku, vyhnite sa noseniu upnutých šiat či tmavým odtieňom. Rovnako tak nezabudnite na ochranu v podobe šiltovky či klobúku.

Vetrajte správne

Ak je to možné, snažte sa pri horúčavách tráviť čo najmenej času na priamom slnku. Doma zatiahnite žalúzie a vetrajte len ráno alebo večer, aby vzduch v interiéri zostal čo najdlhšie chladný. Namiesto klimatizácie dajte prednosť ventilátorom.

Ľahká letná strava

Keď je vonku horúco, mali by ste sa stravovať o čosi zdravšie než inokedy. Na vašom tanieri by sa mala vyskytovať najmä zelenina a ovocie, ale aj celozrnné a nízkotučné výrobky. Vyhýbať sa nemusíte ani rybám, hydine, zemiakom či strukovinám.

Ochlaďte sa

Síce by ste sa nemali kúpať v príliš studenej vode, no nejako sa predsa v horúčave ochladiť musíte. V tomto prípade môžete telo schladiť napríklad mokrým uterákom, jemne studenou sprchou a pred spaním prikrývkou z chladničky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. máj 2024 06:40