Nezabúdajte v prvom rade na prevenciu.pexels
StoryEditor

Spálená koža od slnka? Pomôže vám ocot, zemiak aj banány

14.07.2023, 08:00
Zdravie

Aj vy sa radi slníte s cieľom, aby vaša pokožka získala krásny bronz? Leto je na opaľovanie ako stvorené a nič nie je krajšie, ako slnkom pobozkaná pleť. Často sa však stáva, že práve pobyt na slnku či používanie krémov s SPF faktorom podceníte a vaša pokožka zostane spálená. Kto to raz zažil vie, že to nie je nič príjemné. Prvú pomoc máte priamo v špajzy či chladničke.

Ak už teda zlyhala prevencia a vaša pokožka je spálená od slnka, potrebuje obzvlášť intenzívnu starostlivosť.

Chladivé obklady

V prvom rade by ste mali dbať na hydratáciu. A to aj zvnútra. Preto dajte pozor na zvýšený prísun tekutín. Následne si pripravte chladivé obklady. Pokojne použite mrazenú zeleninu z mrazničky, alebo kocky ľadu. Skvelý pomocník je aj bavlnená utierka či uterák, ktorý vopred namočíte do vody, vyžmýkate a dáte na pár minút do mrazničky. Následne položíte na postihnuté miesta.

Ovocie a zelenina

Vedeli ste, že bolesť, ale aj opuch a samotné spálenie pomôže stiahnuť obyčajný zemiak, uhorka či jogurt? Plátky očistenej uhorky, alebo zemiaku poukladajte na postihnuté miesta a jemnými pohybmi po nich prechádzajte. Ak ich predtým dáte do chladničky, o to lepšie. Na spálenú tvár si pripravte masku z jedného popučeného banánu a lyžice bieleho jogurtu. Nechajte pôsobiť 20 – 30 minút a umyte vlažnou vodou. Nezabudnite použiť hydratačný krém.

Jogurtová maska a octový obklad

Spálenú pokožku celého tela upokojí tiež octový obklad. Do octu namočte tampóny, hygienické servítky, prípadne gázu a prikladajte na popálené miesta. Pocit úľavy prinesie tiež biely jogurt zmiešaný s lyžicou kurkumy. Aj takto pripravenou maskou si môžete natrieť spálené ložiská na tele. Nechajte pôsobiť čo najdlhšie a následne opláchnite.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
05. máj 2024 09:28