Choroby v lete nie sú nič výnimočné.dreamstime
StoryEditor

Zdravotným problémom sa nevyhnete ani v lete. S týmito sa stretnete najčastejšie

12.07.2023, 14:00
Zdravie

Hoci sa vám možno bežná nádcha a nachladnutie v lete vyhýba, neznamená to, že počas tohto ročného obdobia nemusíte pravidelne bojovať s rôznymi nástrahami.. Niektorým chorobám, či zdravotným komplikáciám sa nevyhnete ani počas najteplejších mesiacov v roku.

Prevencia je síce základ aj v tomto prípade, niekedy však byť opatrný nestačí.

Zlomeniny

Azda najčastejšími zdravotnými problémami počas letných mesiacov sú zlomeniny a rôzne úrazy. Tie sa objavujú nielen u detí, ale aj dospelých. Vznikajú najmä pri športoch a podľa slov lekárov, predovšetkým v dôsledku chýbajúcej opatrnosti. V prípade väčšiny úrazov a pri zlomeninách vám žiadna samoliečba stačiť nebude. Nevyhnutné je čo najrýchlejšie vyhľadať lekársku pomoc.

Salmonelóza

Salmonelóza je síce celoročný problém, no v lete je možnosť nákazy oveľa vyššia. Konzumujte len tepelne upravené potraviny, pozor dávajte aj v prípade zmrzlín, ale tiež nepasterizovaných výrobkom. Salmonelóza sa prejavuje akútnou hnačkou, no tiež zvracaním a je sprevádzaná bolesťami hlavy a kŕčmi. V prvom rade musíte dbať na hydratáciu. Pokiaľ hnačka pretrváva viac dní, rozhodne vyhľadajte lekársku pomoc. To isté platí aj pri bežnej hnačke, napríklad pri návšteve dovolenkovej destinácie. Nezabudnite tiež na niekoľko dňovú diétu, aby sa tráviaci trakt upokojil.

Angína

Bolesť hrdla v lete nie je ničím výnimočným. Práve naopak, angína je ďalším z častých letných ochorení. Najčastejšie má bakteriálny a vírusový pôvod a aj v tomto prípade je na mieste navštíviť lekára. Zvyčajne sa toto ochorenie lieči antibiotikami. Vy si však viete uľaviť od bolesti aj kloktaním slanej vody, alebo šalviového čaju. Podstatný je tiež pitný režim.

image

Bolesť hrdla a angína dokážu poriadne znepríjemniť život.

dreamstime

Zápal stredného ucha

Najmä deti trávia väčšinu dovolenky vo vode a pod ňou. Aj to je dôvod, prečo práve ich oveľa častejšie postretne zápal stredného ucha. Ten je skutočne veľmi bolestivý a zvyčajne sa jeho liečba nezaobíde bez antibiotík.

Kliešte

Kliešte sú nástrahou, ktorej sa pri pobyte v prírode málokedy vyhnete. Používajte repelenty a po každom pobyte vonku si poriadne popozerajte celé telo. Borelióza, ale aj kliešťová encefalitída môžu mať fatálne následky. Preto hneď pri prvých príznakoch vyhľadajte lekára. V prípade, že ste si našli prisatého kliešťa, poznačte si dátum tohto nálezu pre lepšiu orientáciu do budúcna, ak by sa objavili zdravotné ťažkosti.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. máj 2024 14:21