Takto zistíte, či je vajce vhodné na konzumáciu.dreamstime
StoryEditor

Je vajíčko ešte čerstvé? Aby ste si nespôsobili zdravotné problémy, otestujte ho jednoduchým trikom

05.07.2023, 09:00
Zdravie

Či už si ich kupujete alebo máte doma sliepky, ktoré vám ich znesú, vajíčka pravdepodobne používate na dennej báze. Často z nich robíte omeletu, praženicu či iné chutne jedlo? V tom prípade by ste mali vedieť, ktoré z nich sú čerstvé a ktoré naopak už nie sú vhodné na konzumáciu. Ak to náhodou neviete, môžete vyskúšať tento jednoduchý trik.

Čerstvé vajce môže mať s kľudom aj niekoľko týždňov, čo znamená, že je vhodné na konzumáciu aj po mesiaci. Mali by ste však vedieť, že jeho kvalita sa postupne znižuje a mení. Pokaziť sa totiž môže aj bez toho, aby ste o tom vedeli. Z vonku síce vyzerá dobre a nesmrdí, no vo vnútri sa môžu ukrývať baktérie a plesne, ktoré dokážu spôsobiť nepríjemné problémy. Pozrite sa, prečo by ste si mali dať pozor na čerstvosť vajec.

Problémy so žalúdkom či horúčka

Ak sa náhodou stane, že zjete pokazené vajce, musíte sa pripraviť na nepríjemné zdravotné problémy či salmonelu. Potrápiť vás môžu najmä silné bolesti žalúdka, nevoľnosť, horúčka či zvracanie. Samozrejme, tieto príznaky sa neprejavia hneď. Väčšinou sa totiž objavujú dve až šesť hodín po konzumácii. Ak budete v najbližších dňoch prijímať čo najviac vody a zázvoru, zotaviť sa môžete veľmi rýchlo. Pretrvávajúce problémy však nechajte radšej na odborníka, ktorý vám predpíše potrebnú medicínu. Aby sa žiadna z týchto komplikácii už neopakovala, snažte sa pred konzumáciou vajíčko otestovať. Stačí, ak urobíte tento trik.

Je ešte čerstvé alebo už nie?

Väčšinou vidíte, čo si dávate na tanier a tak pri varení môžete ľahko zistiť, ktoré potraviny už nie sú vhodné na konzumáciu. Pri vajíčkach je to však omnoho zložitejšie. Môžu totiž dobre vyzerať, chutiť aj voňať, no v skutočnosti sú už pokazené. V tomto prípade by ste pred ich konzumáciou mali urobiť malý test. Stačí, ak naplníte pohár vodou, vložíte doň vajce a počkáte. Čerstvé vajce klesne ku dnu a otočí sa na bok. Týždenné vajíčko takisto klesne na dno, no jeho oblejší tvar bude smerovať nahor. Zlé vajíčko sa naopak pohára ani nedotkne, pretože okamžite vypláva na vrch.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 09:33