Hnačka dokáže byť poriadne vyčerpávajúca.dreamstime
StoryEditor

Bojujete na dovolenke s hnačkou? Zbavíte sa jej vďaka jednoduchému receptu

04.07.2023, 08:00
Zdravie

Akákoľvek choroba či zdravotná komplikácia, ktorá sa dostaví počas dovolenky, vám ju dokáže poriadne znepríjemniť. Jedným z najčastejších ochorení, ktoré dovolenkárov trápi, je hnačka. Najlepšia je síce prevencia, no ak vás už hnačka posadila na WC, musíte sa s ňou popasovať.

Čierne uhlie či iné lieky sa samozrejme postarajú o to, aby ste sa hnačky zbavili čo najskôr, no čo ak ich práve nemáte po ruke?

Hydratácia

Pri hnačke telo stráca množstvo tekutín ktoré je nutné dopĺňať. Okrem čistej vody môžete popíjať po malých dúškoch aj minerálne vody, ktoré doplnia stratené minerály. Účinným prostriedkom proti hnačke, ktorý zároveň hydratuje je čierny čaj. Mlieko, med, cukor či citrón však tentokrát vynechajte. Čím si však môžete pomôcť je rehydratačný roztok. Na jeho prípravu vám postačia zhruba tri lyžičky cukru, lyžička soli a šťava z polovice citrónu. Všetko zmiešať a pomaly vypiť.

Jedlo

Pri hnačke či zvracaní je jedlo posledné na čo myslíte a máte chuť, no keď už predsa len pocítite hlad, správny výber potravín je v tomto prípade dôležitý. Na stiahnutie hnačky sú skvelé sušené čučoriedky, uvarená biela ryža bez dochucovadiel a tiež biele rožky či sucháre. Siahnuť môžete aj po banánoch, ale len tých tvrdých a neprezretých. Príliš dozreté banány majú na vaše črevá opačný účinok. V každom prípade by strava mala byť striedma. Vyhýbajte sa mastným a korenistým jedlám a to aj pár dní po tom, čo hnačka ustane.

Prevencia

Vždy si preverte či v destinácii kde práve dovolenkujete je pitná voda. Nestačí len priamo ju nepiť. Balenú vodu používajte aj pri čistení zubov či umývaní ovocia. Konzumujte tepelne upravené potraviny a pozor aj na to, aby ste nepili príliš studenú vodu vo chvíli kedy ste najviac rozhorúčení.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. máj 2024 09:07