Serotonín prenáša informácie medzi jednotlivými neurónmi v mozgu.pexels
StoryEditor

Náladu vám zlepší serotonín – hormón šťastia. Vďaka týmto potravinám ho budete mať dostatok

30.06.2023, 14:00
Zdravie

Hormóny majú v tele človeka množstvo rôznych funkcií. Pokiaľ je vaša hormonálna rovnováha v poriadku, v podstate si ich ani neuvedomujete. Problém nastáva vo chvíli, keď začnú kolísať. To si ich nedostatok všimnete pomerne rýchlo. Ak ste dlhodobo náladoví, máte úzkosti či často prepadáte smútku, možno máte nedostatok serotonínu – hormónu šťastia.

Trávenie

Okrem psychiky však tento neurotransmiter vplýva aj na váš tráviaci trakt. Pomáha ľuďom ktorí trpia nechutenstvom k jedlu a tiež podporuje činnosť čriev a aj celkového trávenia.

Zvýšte si hladinu

Ak ste možno z predchádzajúcich riadkov dospeli k názoru, že sa nedostatok tohto hormónu týka aj vás, môžete si jeho hladinu zvýšiť jednoduchými krokmi. V prvom rade by ste mali dodržiavať spánkový režim. Dostatok kvalitného spánku je v tomto smere pomerne kľúčový, no nemenej dôležitý je aj pravidelný pohyb a pestrá strava. A práve prostredníctvom jedál ktoré konzumujete si môžete trošku dopomôcť. Zaraďte do vášho jedálnička viac arašidov, mliečnu čokoládu či iné sladkosti vymeňte za čokoládu s vyšším obsahom kakaa, pridajte sóju, mlieko, hydinové mäso a ryby a tiež chutné ďatle. Všetky tieto potraviny obsahujú aminokyselinu tryptofán, ktorá vplýva na produkciu hormónu šťastia – serotonínu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. máj 2024 16:25