Slnečné okuliare musia v prvom rade chrániť váš zrak.pexelspexels
StoryEditor

Na výbere slnečných okuliarov záleží. Ako si kúpiť tie správne?

28.06.2023, 10:00
Zdravie

Slnečné okuliare sú často považované len za módny doplnok. Pri ich výbere zohľadňujete aby sa vám hodili a rovnako aby sedeli k vaším outfitom. No dôležitejšie ako ich vzhľad je ich funkcia. Ochrana očí je kľúčová a to nielen počas leta. Tento doplnok teda vyberajte najmä podľa toho.

Aby vám okuliare pristali a zároveň chránili váš zrak sa dá zlúčiť. Dnes je ponuka slnečných okuliarov skutočne široká a vy tak môžete zvážiť kúpu okuliarov vhodných na bežné nosenie, na dovolenku pri mori aj na pobyt v horách.

Svetelná priepustnosť

Prvým faktorom ktorý by ste pri výbere slnečných okuliarov mali zohľadňovať je to, koľko slnečných lúčov tie ktoré okuliare cez sklá prepustia. V tomto smere existuje päť kategórií, pričom nultá kategória vaše oči nechráni takmer vôbec. Prepustí 80 – 100% slnečného žiarenia a okrem toho, že sú pekné a svedčia vám nemajú žiadnu inú funkciu. V prvej kategórii sú okuliare ktoré prepustia okolo 40 – 80% žiarenia a sú to skôr mestské okuliare ktoré môžete nosiť počas mesiacov kedy slnko nie je také intenzívne. Kategória 2 zahŕňa okuliare so stredne tmavým filtrom. Tie sú vhodné na každodenné nosenie a to aj počas leta kedy sú slnečné lúče pomerne ostré. 8 – 18 % svetla prepustia okuliare s tmavým filtrom ktoré sú v kategórii číslo 3. Po okuliaroch s týmto filtrom by ste mali siahnuť v prípade že ich chcete nosiť celý deň a navyše ho plánujete stráviť pri vode. Najvyššiu ochranu vášmu zraku poskytnú okuliare štvrtej kategórie ktoré majú tmavý filter. Toto sú okuliare vhodné na pobyt pri mori či na turistiku do hôr. V oboch prípadoch chránia váš zrak pred silným slnečným žiarením. Majú však tendenciu skresľovať farby, preto by ste ich nemali používať pri šoférovaní.

image

Oranžové sklá poskytnú dobré videnie aj v hmle.

pexels

Na farbe záleží

Vy sa možno v prvom rade zameriavate na farbu rámu, no hneď potom zohľadnite aj farbu samotných skiel na vašich okuliaroch. Kým hnedé, sivé a zelené sklá vášmu zraku okrem ochrany poskytnú aj reálne zobrazenie farieb, o okuliaroch s modrými sklami sa to povedať nedá. Pri nich môžete vnímať a vidieť farby v iných odtieňoch než naozaj sú. To je podstatné najmä pri už spomínanom šoférovaní. Komfortné a navyše vhodné do zlej viditeľnosti sú naopak okuliare s oranžovými až červenkastými odtieňmi skiel.

image

Pozor na modré sklá pri šoférovaní.

pexels
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 21:16