Jedným z príznakov sú bolesti hlavy.pexels
StoryEditor

Toxický šok: Nie len ženy sú ohrozenou skupinou. Postihnúť môže mužov aj ženy

12.06.2023, 14:00
Zdravie

Hoci sa syndróm toxického šoku väčšinou skloňuje v súvislosti so ženami, pravdou je, že postihnúť môže tak mužov ako aj deti. Toto bakteriálne ochorenie sa nevyhýba nikomu bez rozdielu pohlavia či veku. Symptómy sú pomerne jednoznačné, rovnako ako príčiny tohto ochorenia. Obzvlášť obozretní buďte v prípadoch ak máte poranenú kožu, no dbajte aj na správnu hygienu.

Toxický šok si väčšinou spájate s používaním tampónov, no pravda je taká, že toto je len zlomok situácií kedy vás môže postihnúť.

Bakteriálna infekcia

Syndróm toxického šoku je bakteriálna infekcia ktorá vzniká najčastejšie napadnutím baktériou zlatého stafylokoka, ale tiež toxínmi iných baktérií, napríklad streptokokov skupiny A. Obe zo spomenutých baktérií spôsobujú ťažké zdravotné problémy ktoré môžu dopadnúť fatálne.

Kde sa infikujete?

Hoci najčastejšie sa skutočne hovorí o toxickom šoku v súvislosti s menštruačnými pomôckami akými sú tampóny či menštruačné kalíšky, príležitostí kde vás baktérie môžu napadnúť je oveľa viac. Pri používaní spomenutých pomôcok by ženy rozhodne nemali podceňovať hygienu a výmenu tampónov by nemali odkladať na dlhší čas než sú maximálne 3-4 hodiny. Rovnako tak by mala byť samozrejmosťou výmena týchto hygienických pomôcok po pobyte vo vode. Rizikovou skupinou sú však aj ľudia ktorí majú rôzne poranenia kože. Či už ide o popáleniny, alebo väčšie rany, baktérie môžu zaútočiť aj týmto smerom. Toxický šok nie je výnimkou ani u ľudí ktorí sa zotavujú po operácii, no pokojne mu môžu čeliť aj pacienti s vírusovými ochoreniami akými sú bežná chrípka, ovčie kiahne, osýpky a mnoho ďalších.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 09:53