Štípancov od komárov sa môžete zbaviť aj pomocou liekov z vašej kuchyne.dreamstime
StoryEditor

Sezóna štípajúcich komárov začína: Takto zmiernite opuch a nepríjemné svrbenie

08.06.2023, 17:00
Zdravie

Komáre a ich nepríjemný zvuk pozná snáď každá z vás. Ako narábate s ich nepríjemnými štípancami? Ak si neviete dať rady s týmto otravným hmyzom, pripravili sme si pre vás zopár tipov, ktoré vám pomôžu zmierniť opuch a zbaviť vás svrbenia. Pozrite sa, čo na komáre naozaj funguje.

Máloktorá z vás dokáže prežiť letné obdobie bez štípancov od komárov. Keďže sa ich piskľavého zvuku nezbavíte ani tento rok, mali by ste sa naň pripraviť už teraz. Ak vás náhodou nejaký komár bodne, nemusíte siahať po mastiach či chladivých géloch z lekárne. Účinné lieky proti štípancom totiž nájdete doma v kuchyni. Pozrite sa, ako odstránite opuch a zmiernite svrbenie od komára.

Studený obklad

Keď vás poštípe komár, okamžite by ste si mali ranu niečím schladiť. Pomôcť môže napríklad studená sprcha, ale aj kocka ľadu či vrecko mrazenej zeleniny. Stačí, ak si ľad zabalený v utierke priložíte na štípanec a počkáte pár minút.

Aloe vera

Táto rastlinka je účinná na veľké množstvo problémov, vrátane štípancov od komárov. V tomto prípade si odstrihnite kúsok z listu, vydlabte z neho dužinu a položte na postihnuté miesto. Liečivé účinky aloe vera vám pomôžu zmierniť, zbavia vás bolesti a nepríjemného svrbenia.

Cibuľa

Okrem studeného obkladu môžete na štípanec použiť cibuľový obklad. Jednoducho, odkrojte plátok z cibule a priložte na ranu. Nielenže sa zbavíte bolesti, ale aj podráždenia a znížite riziko vzniku infekcie.

Citrón

Ak vás štípanec od komára naozaj veľmi svrbí a nedá vám spať, vytlačte šťavu z citróna na vatový tampón a priložte ho na postihnuté miesto. Úľava sa dostaví takmer okamžite.

Esenciálne oleje

Na štípance sú skvelé aj esenciálne oleje, ako je napríklad olej z čajovníka, levanduľový alebo eukalyptový olej. Naneste ho na vatový tampón a vmasírujte na štípanec. Okrem toho, že si uľavíte od svrbenia, ochránite telo pred zápalom a zmiernite opuch.

Sóda bikarbóna

Zmiešajte sódu bikarbónu s trochou vody do hustej pasty. Túto zmes napokon natrite na štípanec, nechajte zaschnúť a opláchnite. Vďaka tejto hmote sa zbavíte svrbenia a začervenania.

Jablčný ocot

Vatový tampón s jablčným octom priložte na ranu, obviažte do obväzom a nechajte pôsobiť niekoľko minút. Ocot nielenže ranu vydezinfikuje, ale zbaví vás opuchu a zápalu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 09:14