Na časté svrbenie pokožky si dajte pozor. Toto sa za ním môže skrývať.dreamstime
StoryEditor

Svrbí vás často pokožka? Dajte si pozor, môže to totiž signalizovať vážny problém

09.05.2023, 07:00
Zdravie

Každú z vás občas svrbí pokožka, no ak sa to stáva veľmi často, mali by ste zbystriť. Svrbenie pokožky totiž môže signalizovať aj vážnejší zdravotný problém. Pozrite sa, čo svrbenie spôsobuje, ako mu predísť a kedy navštíviť lekára.

Svrbenie pokožky vzniká najmä podráždením nervových zakončení, ktoré vyšlú signál do mozgu a k svalom, čo vedie k poškriabaniu za účelom odstránenia príčiny. Svrbenie sa najčastejšie objavuje u ľudí, ktorí majú citlivú a dráždivú kožu, no môže sa vyskytnúť aj u iných. Ak vás svrbenie trápi často, no netrpíte ekzémom či iným kožným ochorením, mali by ste zvýšiť pozornosť. Môže to totiž signalizovať aj vážny zdravotný problém.

Na časté a neustupujúce svrbenie pozor

Pokožka vás môže svrbieť najmä pri zmene tepla, ako napríklad v prekúrených miestnostiach, saune či v nepriedušnom oblečení. Spôsobené však môže byť aj v dôsledku zníženia hladiny kortizolu v krvi, nadmerného fajčenia, stresu, konzumácie niektorých jedál či liekov, potenia a alergickej reakcie. Často však svrbenie ovplyvňuje predovšetkým nedostatočný spánok, nezdravý životný štýl či prepracovanosť. Zbystriť by ste mali v prípade, ak svrbenie neustupuje a strpčuje vám život. Vtedy môže byť totiž spojené s ochorením žlčníka, pečene, štítnej žľazy, obličiek, nádormi, upchaním ciev, neurologickými alebo psychiatrickými chorobami. V tomto prípade by ste mali okamžite navštíviť lekára.

Prvá pomoc

Ak by ste chceli svrbenie zastaviť alebo jeho vzniku predísť, môžete si zaobstarať výživové doplnky s obsahom zinku, medi či vitamínu E, ktoré ochránia pokožku a pomáhajú ju udržať v dobrom stave. Zároveň sa snažte vyhýbať jedlám, ako sú napríklad korenené jedlá, aromatické syry či ovocie, ale aj horúcim nápojom a alkoholu. Ak vás škrabanie zastihne v nevhodnej chvíli, dané miesta ochlaďte studeným obkladom, natrite upokojujúcim krémom a predovšetkým si ich neškriabte. Tak či onak, snažte sa dopriať svojej pokožke čo najlepšiu starostlivosť zvnútra ja zvonka a verte, že svrbenie už nikdy nebude vašim najhorším nepriateľom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 15:23