Na zadržiavanie moču si dajte veľký pozor, môže totiž spôsobiť tieto zdravotné problémy.dreamstime
StoryEditor

Zadržiavate moč? Dajte si na to pozor, môžete si totiž spôsobiť vážne zdravotné problémy

04.05.2023, 19:00
Zdravie

Je normálne, ak občas vynecháte toaletu napríklad pri dlhej ceste autobusom alebo pri pozeraní obľúbeného seriálu. Pozor by ste s však mali dať na to, aby ste moč nezadržiavali príliš často, inak si zbytočne uškodíte. Pozrite sa, aké zdravotné problémy si tým môžete spôsobiť.

Nejdete na toaletu, aj keď máte nutkanie na močenie, pretože sa vám nechce, pozeráte obľúbený film alebo máte dôležitý rozhovor s nadriadeným? V niektorých prípadoch je zadržiavanie moču v poriadku, no ak nechávate mechúr príliš často plný, môže to mať fatálne následky. Ak budete naďalej úmyselne ignorovať nutkanie na močenie, hrozia vám tieto zdravotné problémy.

Nepríjemná infekcia

Ak budete pravidelne zadržiavať moč, vytvoríte vo vašom mechúre výživnú pôdu pre baktérie, ktoré napokon spôsobia infekciu. Tá býva často sprevádzaná nepríjemnou bolesťou pri močení a bolesťou brucha. No pozor, môže viesť aj k horším komplikáciám, ako je napríklad poškodenie obličiek či otrava krvi.

Oslabenie svalstva a poškodený močový mechúr

Možno sa vám na toaletu nechce alebo len nemáte čas, no rozhodne vám to za to nestojí. Zadržiavanie moču totiž môže poškodiť váš močový mechúr natoľko, že sa zväčší a svaly panvového dna oslabnú. Tým nad mechúrom stratíte kontrolu, čo vyústi do inkontinencie, a teda mimovoľnému úniku moču.

Vaše obličky môžu zlyhať

Odkladáte malú potrebu pravidelne a popritom vás bolí chrbát, máte horúčku a vášho moču je čím ďalej, tým menej? Mali by ste vedieť, že so zadržiavaním moču sa často spája aj poškodenie obličiek, pre ktoré sú tieto príznaky charakteristické. Moč sa totiž pri zadržiavanú začne hromadiť aj v obličkách, ktoré sa zväčšia a vznikne tak infekcia. Ak tento problém nevyriešite urýchlenie, vaše obličky môžu zlyhať.

Prasknutie mechúra

Určite ste už mali niekedy pocit, akoby vám chcel mechúr prasknúť. Možno sa budete čudovať, no ono je to naozaj možné. Samozrejme, mechúr nepraskne len tak, sám od seba, ale vašou vinou, a teda častým zadržiavaním moču. Stať sa to môže napríklad pri úrazoch, kedy vznikne infekcia krvi a zápal pobrušnice. V tomto prípade vás môže zachrániť len operácia. AK nechcete trpieť ani jedným z týchto problémov, dajte si na zadržiavanie moču radšej veľký pozor.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
29. apríl 2024 12:48