Prestaňte čakať na to, že vás niekto zachráni.dreamstime
StoryEditor

Som k ničomu, nestojím za nič. Ako sa zbaviť myšlienkvých jedov?!

21.04.2023, 09:52
Zdravie

Príčinou toho, prečo o sebe negatívnym spôsobom zmýšľame, sú rôzne nesprávne vzorce, ktoré si často nesieme zo svojej pôvodnej rodiny. Možno si spomeniete, ako vám rodičia v detstve neustále opakovali, že najskôr musíte myslieť na druhých, a až potom na seba. Že sa musíte o všetko rozdeliť, dať prednosť prianiam a potrebám ostatných ľudí pred svojimi vlastnými, byť všetkým kedykoľvek k dispozícii.

Za zdanlivo šľachetným postojom sa však skrýva veľmi deštruktívna myšlienka, ktorá hovorí: „Na druhých záleží viac než na mne.“ Ten, kto jej podľahne a prijme ju za svoju, ťažko môže prežiť šťastný život.

A tak ste do seba postupne nasali presvedčenie, že treba hlavne dávať bez toho, aby ste zároveň prijímali. Rozdávali ste sa pre druhých a na seba ste zabúdali. Hlavne keď ľudia okolo vás boli spokojní.

 

Dôsledky tohto presvedčenia sa potom prejavujú vo všetkých oblastiach. Človek sa obetuje pre svojich blízkych, rodinu, partnera, deti, ale aj pre firmu, šéfa a kolegov v práci, známych a kamarátov. Snažia sa im dať čo najviac a absolútne nechápe, ako je možné, že sú to vždy tí druhí, ktorí majú úspech, peniaze a spokojné manželstvo

Na dne

Niet divu, že si potom pripadá ako úplný outsider a budižkničemu, a tak sa do toho obuje ešte razantnejšie - obetuje sa a rozdáva takmer do roztrhania tela, čo niekedy končí aj kolapsom. Až nakoniec, totálne vyčerpaný a na dne svojich síl, úplne rezignuje a pokorne prijme rolu stroskotanca, ktorý skrátka nemá na to, aby žil život podľa svojich predstáv. To je ale obrovský omyl! Ak budeme žiť šťastne a spokojne, nie je žiadna osudová náhodnosť, ale otázka voľby, vedomého rozhodnutia, že práve takto chceme žiť a že si takýto život zaslúžime. Bez ohľadu na to, čo nám vtĺkali do hlavy.

Stokrát opakované lož

Možno ste tiež počúvali vety typu: Na to nemáš. Nič nevieš. Vyzeráš hrozne. Kto by ťa chcel? Pokiaľ sa nejaká myšlienka opakuje dostatočne dlho, človek si z nej časom vytvorí svoje vnútorné presvedčenie. A tam začína to celé martyrium, ktoré sa potom tiahne životom ako červená niť.

Našťastie sú to iba myšlienky, nie ste to vy. A ak im prestanete venovať pozornosť, stratí nad vami veľa. Začnite tým, že si na seba urobíte čas. Tí, ktorí večne tancujú okolo druhých, nemajú šancu sa zastaviť a začať o sebe premýšľať. Nie však spôsobom: „Prečo mi všetci tak ubližujú, keď ja pre nich robím prvý posledný?“

Máte to vo svojich rukách

Zbavte sa závislosti od okolia a prevezmite zodpovednosť za svoj život a všetko, čo sa v ňom deje. Prestaňte čakať na to, že vás niekto zachráni (poteší, uteší, bude vás milovať). To môžete urobiť iba vy sami. Vy ste si zvolili všetky, aj tie nepriaznivé, okolnosti svojho života a len vy ich môžete zmeniť.

 

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 15:59