Mozgová hmla sa možno týka aj vás.dreamstime
StoryEditor

Mozgová hmla sa môže týkať aj vás. Tieto signály nepodceňujte

08.04.2023, 14:00
Zdravie

Stretli ste sa už niekedy s pojmom mozgová hmla? Je to jav, ktorý nie je vôbec ojedinelý a môže sa s ním stretnúť každý z vás. Prichádza ako dôsledok nedostatočného spánku, prepracovanosti, ale aj zlej životosprávy.

Ak na sebe spozorujete niektorú z uvedených ťažkostí, zbystrite pozornosť. Mozgovú hmlu netreba zanedbať ani podceniť. Práve naopak, čím skôr ju zaznamenáte, tým lepšie sa s ňou dokážete vysporiadať.

Prejavy

Úplne zjednodušene povedané, mozgová hmla znamená, že nemáte jasnú myseľ a máte veľký problém nie len s koncentráciou, ale aj s pamäťou. Niektorí ľudia trpiaci mozgovou hmlou môžu mať problém aj so samotnou konverzáciou. Nevedia si spomenúť na jednotlivé slová a problém im robí aj spájanie slov a tvorenie viet. To však ešte nie je všetko.

Aj okolie môže spozornieť ak si všimne, že človek v jeho blízkom okolí je zrazu akýsi smutný, má zlú náladu, pozerá sa negatívne na svet okolo seba. Rovnako nedostatok energie, vyčerpanosť a nadmerná únava môžu byť práve príznakmi mozgovej hmly. Mozgová hmla sa neprejavuje žiadnymi bolestivými signálmi okrem bolesti hlavy. Avšak ak zbadáte, že vám vypadávajú spomienky, krátkodobá aj dlhodobá pamäť a často zabúdate, buďte voči sebe o niečo viac pozorní.

Príčiny

Príčin, prečo sa človek dostane do tohto stavu môže byť hneď niekoľko a vôbec ich nie je málo. V prvom rade vznik mozgovej hmly podporuje nedostatok spánku. Rovnako tak sa môže dostaviť v prípade, že máte nejaké životné trápenie, nadmerný stres, alebo prílišné pracovné nasadenie. Za príčinami však môžu stáť aj zdravotné problémy. Psychické choroby akými sú depresia či demencia, tiež roztrúsená skleróza, hormonálna nerovnováha, ale tiež nedostatok niektorých vitamínov.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 19:34