Studené nohy trápia mnoho žien.dreamstime
StoryEditor

Trpíte pocitom studených nôh? Pomôže vám sauna, masáž aj niektoré druhy potravín

02.04.2023, 10:00
Zdravie

Trápia vás ľadové nohy? Tento problém nie je ničím neobvyklým. Celé telo má normálnu teplotu a nohy? Tie sú ako by ste ich práve vybrali z mrazničky. Od nôh ide aj najväčšia zima, takže pokiaľ si ich neviete zohriať, odnesiete si to pocit zimy na celom tele.

Aj s týmto problémom môžete zabojovať. No pokiaľ nič nezaberie, môže to byť signál, že máte zdravotný problém.

Zdravotné problémy

Ak aj počas horúcich dní máte stále ľadové nohy a tento problém je dlhodobý a neviete ho odstrániť, je na čase spomenúť to počas preventívnej prehliadky svojmu lekárovi. Môže totiž ísť o závažnejší zdravotný problém ako by ste si mysleli. Vaše končatiny sú jednoducho nedokrvené. Dôvodov prečo k tomuto stavu dochádza môže byť hneď niekoľko. Ničím výnimočným nie je cukrovka, poruchy štítnej žľazy, ale aj vyšší tlak.

Prekrvenie končatín

Aby ste vašim nohám, prípadne aj rukám trošku pomohli, musíte v nich rozprúdiť krv. Auto masáž je v tomto prípad tým, čo by ste mali skúsiť ako prvé. Dopriať si ju môžete v podstate kdekoľvek a kedykoľvek. Akonáhle budete cítiť nepríjemný chlad, premasírujte sa. Pomôže vám aj horúci kúpeľ. Ak ho navyše obohatíte o pár kvapiek škoricového esenciálneho oleja, na výsledok nebudete musieť dlho čakať. Dôležité je, aby ste si ich po kúpeli poriadne usušili a nezabudnite na kvalitné hrubé ponožky. Zadovážte si ponožky z merino vlny, ktoré majú veľmi dobrú hrejivú schopnosť.

image

Akákoľvek masáž rozprúdi krv vo vašich nohách.

dreamstime

Škorica aj do jedál

Škorica patrí medzi koreniny, ktoré naozaj majú schopnosť prehriať váš organizmus. Nezaostáva za ňou ani zázvor. Práve chutný čaj z tohto koreňa podporí cirkuláciu krvi v tele. Mimochodom, skúste si nasadiť aj magnézium.

image

Teplé ponožky a zázvorový čaj sú na studené nohy ako stvorené.

dreamstimedreamstime

Pohyb

Vašim studeným nohám nepomôžu ani príliš tesné topánky. Práve naopak. V topánkach by ste mali mať dostatok miesta. Keď vám bude na nohy zima, hýbte intenzívne prstami. To vás trošku zahreje a aj pocit zimy bude o niečo menší. Ako prevencia proti ľadovým nohám skvele funguje aj návšteva sauny a v neposlednom rade aj otužovanie. Krv rozprúdi aj striedanie teplej a studenej vody. Ak pri tomto „tréningu“ zotrváte, výsledky sa dostavia pomerne rýchlo.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 05:38