Ocot na vlasy má mnoho výhod.dreamstime
StoryEditor

Vyskúšajte šampón alebo kondicionér vymeniť za ocot na vlasy

21.03.2023, 16:00
Zdravie

Kedysi sa používal ten klasický z kuchyne, dnes už môžete siahnuť po vlasovej kozmetike, ktorá ho priamo obsahuje.

Domáca výroba

Ocot sa dlhodobo používal na ošetrenie vlasov po ich umytí, pretože výborne odstraňuje zvyšky šampónu. Zároveň je to účinný prírodný kondicionér, ktorý vlasy nezaťaží zbytočnou chémiou. A čo je najlepšie, hodí sa na všetky typy vlasov. Ak sa rozhodnete pred kúpou kozmetiky, ktorá ocot obsahuje, využiť najskôr kuchynské zásoby, na vlasy je najvhodnejší jablčný alebo hroznový ocot. Určite ho však rozrieďte s vodou, vyhnete sa nepríjemnému kyslému zápachu vlasov. Na šálku vody pridajte tri lyžice octu a zmes prelejte do fľašky s rozprašovačom. Potom je už len na vás, či vyskúšate tento elixír na oplachovanie alebo si z octu urobíte zábal.

Výhody octu

Hladké vlasy

Jednoduchšie rozčesávanie

Lesk vlasov

Objem

Čistenie pokožky hlavy

Urýchlenie rastu vlasov

Redukcia rozštiepených končekov

Stabilizovanie pH

Pre jemné vlasy bez objemu

Ako na to? Ocot bez oplachovania

Hoci sa ocot hodí na všetky typy vlasov, výrazne ho ocenia dámy s jemnými vlasmi bez objemu. To, čo dokáže táto ingrediencia, nedosiahnete ani pomocou tužidla, ani s lakom na vlasy. Po umývaní si vlasy opláchnite zriedeným octom, ale ten už nesplachujte. Nechajte ho na vlasoch vyschnúť a hneď uvidíte rozdiel v ich kvalite. Štruktúra každého vlasu sa octom obalí, bude hrubšia a nadýchanejšia, takže celkovo získate objem. Aj s ďalšou úpravou účesu to pôjde hravo, vlasy budú držať na svojom mieste a nebudú rozlietané.

Pre mastiace sa vlasy

Ako na to? Ocot namiesto kondicionéru

Ak vás trápi rýchle mastenie vlasov, ocot je opäť skvelou voľbou. Dokáže totiž perfektne vyčistiť pokožku hlavy, takže pôsobí hĺbkovo. Dokáže rozpustiť všetky stajlingové prípravky, hriva razom ožije a pokožka začne dýchať. Pri dlhšom používaní sa môžete zbaviť aj tvorby lupín a nepríjemného svrbenia vlasovej pokožky. Po umytí šampónom naneste rozriedený ocot ku korienkom, dobre pomasírujte a nechajte niekoľko minút pôsobiť, potom opláchnite.

Pre suché, husté a kučeravé vlasy

Ako na to? Octové opláchnutie

Ak je vaša koruna krásy hustá, suchá alebo kučeravá, prípadne to všetko dokopy, ocot si zamilujete. V tomto prípade ocot supluje balzam. Po umytí šampónom opláchnite vlasy rozriedeným octom a aj ten dôkladne vymyte. Odmenou vám bude najskôr veľmi jednoduché rozčesávanie a následne aj lesk.

Extra tip

Farbené vlasy si zachovajú dlhšie svoju farbu, keď ich dvakrát týždenne prepláchnete octom. Ten totiž udržiava vlasové šupiny uzavreté, vďaka čomu sa pigment zmyje pomalšie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 11:20