Pozrite sa, ktoré potraviny by nemali byť súčasťou vašich raňajok.dreamstime
StoryEditor

Nalačno ublížia najviac: Na tieto potraviny ráno zabudnite, podráždia zažívanie na celý deň

23.02.2023, 07:00
Zdravie

Niektoré potraviny sú síce zdravé, no nie na prázdny žalúdok. Nielenže vám po nich bude nepríjemne, ale môžete si kvôli nim podráždiť zažívanie na celý deň. Pozrite sa, ktoré potraviny a nápoje by ste si nalačno radšej nemali dávať.

Raňajky tvoria základ dňa. Existujú potraviny, ktoré sú na prebudenie organizmu ako stvorené, no na druhej strane sú tu aj také, ktorými by ste mohli telo priviesť do šoku hneď ráno. Ich účinky nalačno sú totiž iné ako uprostred dňa. Pozrite sa, čo všetko môže podráždiť zažívanie na prázdny žalúdok.   

Citrusy dráždia žalúdok

Citrusové plody síce obsahuje množstvo vitamínov, sú skvelé pre vaše srdce a pomôžu vám s dostatočnou hydratáciou, ráno by ste ich konzumovať radšej nemali. Môžu podráždiť žalúdok a spôsobiť pálenie záhy. Keďže patria medzi časté alergény, sú schopné vyvolať aj hnačku či kožné problémy. Opatrné buďte aj s citrusovými šťavami, ktoré sú zázrakom pre imunitu a chudnutie, no namáhajú vašu pečeň a pankreas.

 

P
image

Citrusy zbytočne dráždia žalúdok.

dreamstime
aradajky spôsobia pálenie záhy

Ráno nalačno vám neprospejú ani paradajky. Obsahujú totiž zložky, ktoré zvyšujú tvorbu žalúdočných kyselín. Tých je však v prázdnom žalúdku viac než dosť, takže si ľahko môžete spôsobiť pálenie záhy.

Káva či zelený čaj zhoršujú trávenie

Najideálnejším ranným nápojom je pohár vody. Džúsy a perlivé nápoje nie sú dobré kvôli vysokému obsahu cukru, no ani čaj či káva nepatria do zoznamu potravín vhodných na prázdny žalúdok. Napríklad taký zelený čaj je dráždivý, čierny zhoršuje trávenie a navodzuje pocit plnosti. Pitie kávy nalačno zas dokáže zvýšiť kyslosť, vyvolať pálenie záhy a žalúdočné kŕče.

image

Zelený čaj je dráždivý.

dreamstime

Chutné ovocie, ktoré ohrozuje srdce

Banány v sebe ukrývajú cenné minerály, ako sú draslík, vápnik alebo horčík. To je síce skvelé, no ak si ich doprajete nalačno, môžu hladinu horčíka a draslíka rozkolísať alebo zdvihnúť, čo zbytočne zaťaží vaše srdce.

Žalúdku neprospievajú ani hrušky

Vláknina, ktorú obsahujú hrušky, je dôležitá pre trávenie, ale ak si jej doprajete príliš veľké množstvo a nekonzumujete ju s ďalšou potravou, môže mať úplne opačný efekt. Hrušky preto radšej nejedzte nalačno, inak si môžete podráždiť žalúdočnú sliznicu.

image

Hrušky neprospievajú vášmu žalúdku.

dreamstime

Zabudnite aj na studený jogurt

Vaše raňajky ba mali byť podávané v teplej forme, aby ste nielenže zasýtili vaše telo, ale aj ho zahriali po noci strávenej v teplej posteli. Keď si doprajete studené raňajky, napríklad v podobe studeného jogurtu, bude to pre váš organizmus príliš razantné. Navyše sa zbytočne ochudobníte o prospešné látky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 05:54