Zmiešaním sušenej srvátky s vodou získate lahodný nápoj.dreamstime
StoryEditor

Že nápoj večnej krásy a mladosti neexistuje? Dámy a páni, nech sa páči, predstavujeme vám srvátku...

14.02.2023, 10:00
Zdravie

Srvátka sa nachádza takmer v každom jogurte či tvarohu. Áno, je to tá tekutina, ktorú vzniká na povrchu a vy ju väčšinou vylejete do umývadla. Zrejme ste nemali ani tušenie, že ide o srvátku, ktorá má nie len na vašu krásu, ale aj zdravie výnimočný vplyv.

Málo kalórií

Kto raz ochutná srvátku, už ju zo svojho jedálnička len tak nevylúči. Je to totiž vynikajúci zdroj bielkovín a to s minimom tukov a kalórií, čiže je to skvelý pomocník aj pri chudnutí. Srvátka a látky v nej obsiahnuté, vám pomôžu ak sa snažíte o budovanie svalstva, taktiež v prípade, že vás trápi častá únava a zároveň vášmu organizmu pomôže pri regenerácii či už po namáhavej práci, alebo fyzicky náročnom výkone.

image

Po tréningu si doprajte kvalitný proteín, napríklad aj zo srvátky.

pexels

Prebiotikum

Srvátka zároveň pôsobí aj ako prebiotikum, čiže vo vašich črevách podporuje rast baktérií, ktoré sú prospešné pre správne udržanie mikroflóry. Ako je dobre známe, práve v črevách sa buduje aj vaša imunita, takže o ich správne fungovanie a zdravie by ste sa mali dostatočne starať.

Zdravé kosti

Bielkoviny si vaše telo nevie ukladať do zásoby, preto by ste mali zabezpečiť ich denný príjem. Pomôže vám s tým práve srvátka. Srvátka má preukázateľné účinky hneď pri niekoľko zdravotných problémoch. Pomáha znižovať cholesterol v krvi, ale aj vysoký krvný tlak. Chráni nie len cievy, ale aj srdce a navyše vysoký podiel vápnika chráni vaše kosti a pôsobí ako prevencia proti osteoporóze. Preukázateľné sú dokonca účinky srvátky z kozieho mlieka, ktorá dokáže zabojovať proti niektorým druhom rakoviny.

Zdravá pleť

Nie len na vaše zdravie, ale aj na pleť a kožu ako takú má srvátka pozitívny vplyv. Poradí si s akné, ale aj so závažnejšími chorobami kože, akými sú napríklad ekzém či lupienka. Ak si doprajete kúpeľ do ktorého pridáte sušenú alebo tekutú srvátku, vaša pleť bude hydratovaná, zdravá a dokonca bude akoby lesklá až žiarivá. Trápia vás lupiny a svrbenie hlavy? Zmiešajte šampón so srvátkou v pomere 1:1 a už po prvom umytí budete badať úľavu. Vaše vlasy sa vďaka týmto procedúram budú aj oveľa menej mastiť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 02:28