Brnenie v rukách je nepríjemnou záležitosťou. Pozrite sa, kedy vzniká.dreamstime
StoryEditor

Brnenie v rukách či nohách môže byť aj nebezpečné: Pozrite sa, kedy treba spozornieť

26.01.2023, 17:00
Zdravie

Poznáte to? Dlho ste si sedeli na nohe alebo zaspali v podivnej polohe a priľahli si ruku, vďaka čomu ste sa uprostred noci zobudili na nepríjemné pichanie a brnenie. Viete čo toto mravčenie spôsobilo a čo signalizuje? Ak nie, prezradíme vám, kedy ide len o prechodný stav a kedy už je čas na návštevu lekára.

Keď vás pochytí mravčenie v rukách či nohách, neviete sa dočkať, kedy už skončí? Je to úplne normálne. Veď predsa, nespája sa s ním iba brnenie, ale aj nepríjemná bolesť či svrbivý pocit, ako keby ste sa spálili. Najčastejšou príčinou vzniku tohto problému je zúženie nervov a ciev. Brnenie tak spôsobuje prebudenie utlačeného nervu, do ktorého sa opäť dostáva kyslík a živiny, ktoré mu pomáhajú pracovať. Síce vám to možno príde ako banalita, no ak sa vám ťažkosti vracajú a rušia vás aj počas spánku, nemali by ste to ignorovať. Pozrite sa, kedy mravčenie vzniká a čo vám v danom momente dokáže pomôcť.

Ohrozené sú najmä tieto profesie

Pracujete dlhé hodiny s počítačom a myšou? Možno sa vám už stalo, že vám z ničoho nič začalo brnieť v rukách. Niet sa čomu čudovať, mravčenie v rukách totiž môže vzniknúť v dôsledku preťažovania zápästia a utláčania stredového nervu, ktorý je známy ako syndróm karpálneho tunela. Nemusia ním však trpieť len zamestnanci kancelárií. Ohrození sú aj tí, ktorí vykonávajú stereotypnú prácu spojenú s držaním predmetov alebo s vibráciami. Pomôcť vám v takomto prípade môže pravidelný odpočinok rúk alebo rôzne cvičenia. Ak pracujete s myšou, snažte sa striedať ruky a nastavte si pracovnú plochu tak, aby ste zápästie nedržali kŕčovito. Zaobstarať si môžete aj ergonomickú myš a podložku.

image

Brnenie môže potrápiť najmä zamestnancov kancelárii.

dreamstime

Príčinou môže byť aj hormonálna nerovnováha 

Brnenie v rukách či nohách býva často spôsobené aj hormonálnymi zmenami v organizme, ako je užívanie antikoncepcie, tehotenstvo či menopauza. Okrem toho môže za bolesťou stáť aj narušená funkcia štítnej žľazy, časté nosenie bábätka a predovšetkým deficit živín. Skúste si preto do svojho jedálnička doplniť vitamíny a minerály, vrátane horčíka a vitamínu B. Tie nájdete v strukovinách, sušených marhuliach, orechoch, kvasníc a špenáte.

image

Hormonálne zmeny môžu byť jednou z príčin vzniku brnenia v rukách.

dreamstime

Bolesť z ničnerobenia

Keď vás trápi bolesť a brnenie, väčšinou si ľahnete a odpočívate. Možno ste si to nikdy neuvedomili, no mravčenie a pálenie dokáže prekvapiť aj keď relaxujete alebo spíte. Pri preležanej ruke vám môže uľaviť zmena polohy, no ak brnenie neustáva ani v kľude, ba dokonca zosilnie, okamžite vyhľadajte lekára. Ten vám môže v najhoršom prípade diagnostikovať neurologickú poruchu, poruchu pohybového aparátu alebo priškripnutý nerv v chrbtici či vyskočenú platničku.

image

Ak nič nerobíte alebo spíte, môže vás prepadnúť brnenie v rukách či nohách.

dreamstime

Za brnením sa môže ukrývať aj zima

Ak vám v rukách či nohách brní len v chlade, možno sa vás týka vzácna diagnóza nazývaná Raynaudov fenomén, pri ktorej sa poškodzujú cievy, no väčšinou sa jedná len o reakciu tela na zimu. Pomôcť vám v tomto prípade môže vyhýbanie sa chladu či stresu, ktorý brnenie podporuje. Rovnako tak sa snažte nosiť rukavice, prekrvujte ruky pomocou hrejivých mastí a pite menej kofeínu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 12:09