Pozrite sa na nežiaduce účinky niektorých známych byliniek.dreamstime
StoryEditor

Temná stránka známych byliniek: Síce vedia pomôcť, ale aj vo veľkom uškodiť, dajte si na to pozor

25.01.2023, 19:00
Zdravie

Snažíte sa zdravo stravovať a rozhodli ste sa, že do vášho jedálnička zaradíte viac byliniek? To je síce skvelé, no mali by ste si posvietiť aj na niektoré ich nežiadúce účinky. Problémy však nemusia narobiť len vtedy, ak trpíte alergiou, ekzémom alebo ste tehotné. Ťažkosti spôsobia hocikomu. Na dávkovanie týchto byliniek si dajte veľký pozor.

Pri bylinkách by ste si rovnako ako pri užívaní liekov mali dať pozor na dávkovanie, vzájomné interakcie s inými bylinkami a liekmi, na správne skladovanie či dátum spotreby. Áno, vedia pomôcť pri chudnutí a vyliečia akékoľvek ťažkosti, no môžu vám aj vo veľkom uškodiť. Zákerná dokáže byť napríklad šalvia, žihľava, ale aj petržlenová vňať. Pozrite sa, aká je temná stránka aj ďalších známych byliniek.

Tymian

Chuť tymianu síce dodá jedlu ten správny šmrnc, no má aj svoju temnú stránku. Keďže v sebe ukrýva tymol, ktorý dráždi sliznicu, môže spôsobiť hnačky, závraty, zvracanie, bolesti hlavy, zápal kože či problémy s dýchaním.

Fenikel

Síce je fenikel skvelý na chudnutie, dýchacie problémy a trávenie, pri nadmernom užívaní dokáže spôsobiť krátkodobé zažívacie ťažkosti. V kombinácii s niektorými liekmi môže vyvolať zvracanie a jeho alergická reakcia sa prejavuje svrbením na sliznici v ústnej dutine.

image

Fenikel

dreamstime

Levanduľa

Levanduľa má minimálne vedľajšie účinky, no pri nevhodnej kombinácii so sedatívami, alkoholom či liekmi, ktoré spôsobujú ospalosť alebo sú určené na zníženie krvného tlaku, môžu spôsobiť zápchu, kašeľ, vracanie či kožné zápaly.

Koriander

Táto bylinka je skvelá najmä k dusenému mäsu, do omáčok či šalátov. Ak to s ňou však preženiete, môže sa u vás prejaviť alergia a svrbenie kože. Takisto sa neodporúča konzumovať ľuďom, ktorí užívajú lieky na cukrovku alebo ženám, ktoré sú tehotné.

image

Koriander

Petržlenová vňať

Varené zemiaky či vývar bez petržlenovej vňať si len málokto dokáže predstaviť. Dajte si však pozor na jej nežiadúce účinky. Ak užívate lieky na krvný tlak či antidepresíva, v kombinácii s petržlenovou vňaťou sa u vás môže objaviť vyrážka, citlivosť na svetlo či zmena tepu. Rovnako tak obsahuje látku menom Apiol, ktorý je schopný vyvolať pôrod u tehotných žien.

Rozmarín

Ako jedna z mála byliniek dokáže rozmarín zvýšiť krvný tlak a v kombinácii s alkoholom pôsobí nežiaduco. Ak to s jeho dávkovaním preženiete, môžu sa u vás vyskytnúť príznaky otravy, tráviace ťažkosti, problémy s koncentráciou alebo poškodenie pečene.

image

Rozmarín

dreamstime

Šalvia

Či už ako čaj alebo dochucovadlo je šalvia naozaj skvelá. Vyhnúť by ste sa jej však mali vtedy, ak užívate lieky na cukrovku. Vtedy dokáže vyvolať vedľajšie účinky v podobe kŕčov, kožných vyrážok či vriedkov v ústach. Zároveň sa neodporúča konzumovať deťom, tehotným a dojčiacim matkám, u ktorých znižuje množstvo materského mlieka.

Žihľava

Žihľava môže spôsobiť problémy s trávením, zvýšené močenie, nevoľnosť a pocit plnosti. Dajte pozor aj vtedy, ak trpíte nízkym krvným tlakom, žihľava ho môže ešte viac znížiť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 15:27