Zázvor ponúka viac ako len pomoc pri nádche.pexels
StoryEditor

Stačí pár gramov zázvoru denne a s týmto všetkým vám dokáže pomôcť

17.01.2023, 10:00
Zdravie

Zázvor je obľúbenou koreninou, ktorá sa využíva na prípravu najmä ázijských či orientálnych receptov, ale veľmi obľúbený je tiež čaj po ktorom siahate najmä pri nachladnutí. Okrem toho, že vám zázvor pomôže zbaviť sa nádchy či bolesti hrdla, pre vaše telo je jeho konzumácia prospešná aj z iných dôvodov.

Odporúčaná dávka zázvoru je zhruba 50 gramov denne. Toto množstvo je optimálne a vy z neho pre vaše telo i zdravie môžete vyťažiť maximu. Zároveň však väčšie množstvo môže pôsobiť dráždivo na váš žalúdok.

Stop oparom

Ak vás trápia časté opary, alebo herpes na perách, mali by ste si na pomoc zobrať práve zázvor, respektíve šťavu z neho. Stačí, ak zázvor postrúhate na jemno a vytlačíte z neho šťavu, zvyšok pokojne zalejte horúcou vodou a urobte si lahodný čaj. Šťavou si následne každé dve hodiny potierajte postihnuté miesta. Najlepšie je, keď vznik oparu zachytíte ešte v zárodku, vtedy zázvorová šťava robí doslova zázraky na počkanie.

Budovanie imunity 

Ak sa vám práve opary či iné ochorenia často opakujú, je na čase podporiť imunitný systém. Zázvor je bohatý na látku gingerol. Práve tá mu dodáva ostrú štipľavú chuť a tiež vôňu. Zároveň je to však látka, ktorá si hravo poradí s patogénmi vo vašom tele. Zázvor si teda poradí s nachladnutím doslova ľavou zadnou. Ak ho navyše skombinujete s citrónom a medom, dodáte telu poriadnu dávku vitamínov. Skvelou voľbou je napríklad zázvorový čaj a aby ste z neho dostali maximum, namiesto zalievania horúcou vodou ho radšej chvíľku povarte.

image

Zázvor v kombinácii s citrónom je vitamínová bomba pre vaše telo.

pexels

Namiesto žuvačky

Gingerol vám zabezpečí aj svieži dych a to nielen v prípade, že máte problémy, ale aj vtedy, keď napríklad konzumujete aromatické jedlo. Máte hneď niekoľko možností. Buď ho budete po troške pridávať do jedál buď v čerstvej, alebo sušenej forme, alebo kúsok čerstvého zázvoru požujete. 

Dostatok energie

Vymeňte rannú kávu za šálku horúceho zázvorového čaju. Pre vaše telo to bude energetická vzpruha. Tento nápoj by pravidelne mali piť najmä tí z vás, ktorých trápia časté bolesti hlavy či migrény. Zo zázvoru si však môžete pripraviť aj studený nápoj. Zázvor nastrúhajte, preceďte šťavu cez sitko, alebo nechajte aj dužinu, pridajte vodu, trošku citrónu, medu a môžete máte výborný drink.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 23:57