Pozrite sa, čo všetko dokážu batáty s vašou pleťou.dreamstime
StoryEditor

Sú skvelé na žiarivú, pevnú a namáhanú pleť: Najedzte sa do krásy vďaka batátom

11.01.2023, 07:00
Zdravie

Batáty mnohí prirovnávajú k zemiakom, no podobnosť týchto dvoch surovín sa obmedzuje len na vonkajší vzhľad. Chuť, zloženie či kalorická hodnota týchto potravinárskych plodín je však odlišná. Možno ste o tom nevedeli, no okrem toho, že sú batáty skvelou prílohou, dokážu pomôcť so stresom či imunitou a postarajú sa aj o vašu pleť. Najedzte sa do krásy vďaka tejto sladkej pochutine.

Liečivé vlastnosti sladkých zemiakoch sú spôsobené najmä ich chemickým zložením. Nielenže z nich môžete získať potrebnú dávku vitamínov, antioxidantov, minerálov či vlákniny, ale rovnako tak sa vďaka nim zbavíte všemožných chorôb. Sú skvelé na podporu imunitného systému, lepšieho spánku, vplývajú na zdravie čriev, regulujú hladinu cukru v krvi a zbavia vás stresu či úzkosti. Zaujať vás však môžu najmä zázračnými účinkami na pleť. Pozrite sa, čo všetko dokážu batáty s vonkajšou krásou.

Krajšia, žiarivejšia a pevnejšia pleť

Batáty obsahujú všemožné vitamíny a minerály, vďaka ktorým nie sú schopné vplývať len na správne fungovanie tela, ale dokážu pomôcť aj pri rôznych problémoch s pleťou.

  • Vďaka beta karoténu a kyseliny listovej pomáhajú pleti ľahšie sa vysporiadať s dôsledkami slnečného žiarenia.
  • Ukrývajú v sebe aj vitamín A, ktorý je vynikajúci na produkciu nových buniek, ale aj na hladšiu a žiarivejšiu pleť.
  • Batáty obsahujú vitamín C, ktorý pomáha s tvorbou kolagénu a elastínu. Práve z tohto dôvodu sú schopné spevniť a spružniť pokožku.
  • Vďaka vitamínu E dokážu bojovať s voľnými radikálmi, ktoré bývajú najväčšími nepriateľmi krásnej pleti.
  • Sladké zemiaky udržia vašu pleť hydratovanú, pretože obsahujú živiny, vrátane draslíka a vitamínu B5.
  • Poradia si aj so zápalmi, pigmentáciou či začervenaním. Vďačiť za to môžu medi, mangánu a vitamínu B.

Vyrobte si batátovú pleťovú masku

Sladký zemiak s kožou povarte vo vode približne 20 až 30 minút. Po uvarení batát ošúpte a jeho obsah roztlačte pomocou vidličky do menšej misky. Vmiešajte k nemu štvrtinu šálky plnotučného bieleho jogurtu a naneste na pleť. Sladký zemiak s jogurtom vám pomôžu zbaviť pokožku nečistôt, upokoja ju a hydratujú, urýchlia hojenie, no zabezpečia aj jej sviežosť a pevnosť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 11:52